Bomen zijn een mooie gift van de natuur en staan beeldig bij elke gelegenheid. Of het nu een park is, een paleis of je eigen tuin. Ze brengen hoogte en vullen de ruimte op met hun prachtige bladeren en stevige stammen. Bomen worden ook wel de longen van de aarde genoemd, doordat ze ons zuurstof geven. Mocht je eentje in je tuin hebben, dan wil je zeker weten hoe je ze de beste verzorging geeft.

Voeding

Een van de belangrijkste verzorgingsmiddelen is natuurlijk water. Bomen hebben er veel van nodig om van te kunnen groeien en leven. Vooral in droge periodes, zoals de zomermaanden, is dit erg belangrijk. Het water moet niet alleen de boom bereiken, nog belangrijker is dat het diep onder de grond gaat, zodat het de wortels bereikt. Die halen dat water dan op en verwerken het in de voeding van de boom. Zorg er dus voor dat je niet al te zuinig bent! Wil je jouw boom verder helpen met voeding? Gebruik mest om de boom nog meer te voeden en krijg een prachtig resultaat van een boom. 

Licht

Zorg ervoor dat jouw boom of bomen genoeg zonlicht krijgen! Plaats ze in het midden van je tuin, of een andere plek die het meeste zonlicht krijgt. Hierdoor groeien ze mooi en vol, en niet in een rare vorm. Zonlicht is misschien wel belangrijker dan water. Laat de boom natuurlijk niet al het zonlicht opvangen! Anders kunnen andere planten en bloemen niet meer groeien door het gebrek aan zonlicht. Zo zorg je voor een gezond ecosysteem in jouw tuin.

Snoeien

Veel mensen denken dat dit niet zo heel belangrijk is, maar dat is het wel. Snoeien zorgt ervoor dat je alles in controle hebt en overzicht houdt op de boom. Zo weet je anders niet of er iets aan de hand is, of kan het jouw hele tuin gaan overwoekeren. Dan kan er dus niks anders groeien. Snoeien is eigenlijk net als nagels knippen bij ons! 

Verdere onderhoud en bescherming

Verder is het een goede bezigheid om te checken of alles goed gaat met jouw boom. Check voor ziekten en verwijder eventueel overbodig onkruid. Heb je een jong boompje? Dan is het handig om deze te verstevigen met steunpaaltjes. Dit helpt bij een mooi recht groeiproces en bescherming tegen verschillende weersomstandigheden, zoals wind en storm. Pas deze bezigheden zo veel mogelijk seizoensgebonden aan. Zo kun je in de lente checken voor nieuwe groei en in het najaar onkruid en bladeren weghalen.

Als je deze tips volgt, kun je ervoor zorgen dat de bomen in je tuin gezond en mooi blijven. Boomsoorten zijn uniek en hebben specifieke zorgbehoeften, dus observeer en grijp af en toe in op de behoeften van je bomen. Aarzel niet om een professionele boomverzorger te vragen als je twijfelt. Als je bomen goed verzorgt, kunnen ze vele jaren lang een mooie aanvulling zijn op je tuin. 

Veelgestelde vragen:

Hoe vaak moet ik mijn bomen water geven?

De hoeveelheid water geven hangt af van de situatie, waaronder de leeftijd van de boom, het weer en de bodem. Over het algemeen hebben jonge bomen regelmatiger water nodig dan volwassen bomen, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig de bodemvochtigheid en geef water wanneer dat nodig is.

Hoe weet ik of mijn boom ziek is?

Tekenen van een zieke boom kunnen zijn: verkleurde of verwelkte bladeren, bladeren die zonder reden vallen, misvormingen in de bladeren of takken, en zichtbare tekenen van plagen zoals insecten of schimmel. Regelmatige inspectie van de boom kan helpen om bij tekenen van ziekte op tijd in te grijpen.

Mijn boom heeft hangende takken, wat nu?

Het regelmatig snoeien van je boom kan helpen om overhangende takken onder controle te houden. Je kunt er ook voor kiezen om een professionele boomverzorger in te schakelen om de kroon van de boom minder zwaar te maken en de groei van nieuwe takken door te laten komen.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *