Groene inhoudsopgave

Wat is nou precies het beroep van een hovenier? Zorgt die ervoor dat een tuin er netjes uitziet? Of zet die juist nieuwe planten in de tuin? Vraag jij je al een tijdje af wat een hovenier nou precies doet? Lees verder en kom erachter wat een hovenier is. Wie weet is het beroep wel wat voor jou!

Opleiding

Voordat je hovenier mag worden, doe je de opleiding hovenier. Je leert tijdens deze opleiding al de basisdingen van de baan van een hovenier. Denk bijvoorbeeld aan het leren hoe je tuin ontwerpt, het aanleggen en het onderhouden. Ook ga je leren hoe je met verschillende gereedschappen en machines werkt en wanneer je die gereedschappen gebruikt. Het contact met klanten is ook een erg belangrijk onderdeel van de opleiding. Aan het einde van de opleiding weet je een stuk meer van verschillende soorten planten en bomen. Het verschilt per school hoe lang de opleiding duurt, maar je kan er van uit gaan dat het gemiddeld twee tot drie jaar duurt voordat je je diploma hebt.

Eigenschappen

Er zijn niet bepaalde eigenschappen die je moet hebben als je hovenier wilt worden, maar het is natuurlijk wel erg handig als je groene vingers hebt. Het helpt ook als je fysiek fit bent, want je hebt best wel lichaam nodig voor dit beroep. Daarnaast vind je het niet erg om vroeg op te staan en kan je wel tegen wat regen, want zelfs met regen gaat het beroep van de hovenier door. Het wordt natuurlijk ook gewaardeerd als je gemotiveerd bent en je ook serieus bent over je beroep.

Beroep

En dan nu de daadwerkelijke uitleg over het beroep van een hovenier. Een hovenier wordt ook wel een echte allrounder genoemd van de groenvoorziening. Het werk van een hovenier begint allemaal bij het ontwerpen van de tuin waar ze mee aan de slag gaan. De hovenier gaat vooraf in gesprek met de klant en luistert goed naar de wensen van de klant. Deze wensen probeert de hovenier dan zo praktisch en aantrekkelijk mogelijk om te zetten tot een tuinontwerp. Voor een hovenier kan het niet te gek worden. Het maakt niet uit of het een kleine tuin is of een groot bedrijfsterrein, de hovenier weet hoe hij of zij de ruimte het beste en optimaal kan gebruiken en vanuit daar iets moois te maken. 

De volgende stap die hij neemt, is de aanleg. Vanaf hier begint het fysieke werk van een hovenier. Dit is het moment dat de tuin wordt aangelegd, dus denk aan het aanleggen van grasmatten, de planten, bomen en struiken worden geplant. Ook het bouwen van terrassen en schuttingen is deel van het beroep. Dit zijn taken waar je een goed oog voor detail moet hebben wil je het goed en mooi neerzetten. 

Het verwijderen van onkruid is ook deel van het beroep van een hovenier en ook het snoeien van planten en bomen die misschien al staan in de tuin hoort erbij. Het is een best breed beroep en je gaat veel doen. Waarschijnlijk merk je al wel dat het echt van belang is om groene vingers te hebben, want je bent echt hele dagen bezig in de tuin en met planten, bomen en struiken. 

Tot slot is er het onderhoud gedeelte van het beroep van een hovenier. Een tuin blijft natuurlijk mooi als die goed wordt onderhouden, ook dit wordt gedaan door een hovenier. Hier komt dus ook het gedeelte bij van het snoeien van planten, het maaien van gras en het bijwerken van de heggen. Hij houdt dit regelmatig, zodat de tuin er het hele jaar netjes en verzorgd uitziet.

Zijn er bepaalde eigenschappen voor een hovenier?

Nee, er zijn niet bepaalde eigenschappen, maar het wel aanbevolen om groene vingers te hebben, fysiek fit te zijn en gemotiveerd te zijn. 

Doet een hovenier ook het ontwerpen van de tuin?

Ja, een hovenier luistert eerst goed naar de wensen van een klant. Vanuit daar gaat een hovenier kijken hoe die dit kan verwerken tot een mooie tuin.

Hoelang duurt een hoveniersopleiding?

Het verschilt natuurlijk per school hoelang de opleiding duurt, maar je kan van ongeveer twee tot drie jaar uit gaan.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *