Voor ons is het vanzelfsprekend om onze planten water te geven, maar wist jij ook al dat planten ook volledig op water kunnen overleven? Daarom bestaat er hydroponie. Hydroponie is een naam voor het laten groeien van een plant op water. Het mooie aan hydroponie is dat je de ontwikkeling van de wortels van jouw plant kunt zien door de glazen pot heen. Een erg leuk proces! Hieronder kun je meer lezen over hydroponie en hoe het in zijn werking gaat.

Hoe zet je een plant op water?

Je kunt natuurlijk een plant op water al kant en klaar kopen in jouw dichtstbijzijnde tuincentrum, maar hoe leuk is het om het hele proces zelf mee te maken? Het is namelijk erg gemakkelijk om je plant zelf op water te zetten, ook kun je dit op verschillende manieren doen. Als je een plant hebt uitgekozen, die hier uiteraard geschikt voor is, is het van belang om als eerste de wortels goed schoon te maken.

Je kunt dit doen door de plant in een emmer met water te zetten, zodat het overige aarde er goed afweekt. Zijn de wortels schoon, dan is het tijd om jouw plant op water te zetten. Zorg ervoor dat je hiervoor een mooie vaas hebt, met een smalle hals. Het is namelijk belangrijk dat de bladeren van de plant niet in het water hangen. Ook is het van belang dat jouw plant op de hals van de vaas kan rusten. 

Verzorging

De verzorging van de plant is erg gemakkelijk. Je zal moeten voorkomen dat de bladeren van de plant in de vaas hangen. Anders kunnen de bladeren gemakkelijk gaan rotten. Ook is het van belang om eens in de drie weken het water te verversen. Het kan zijn dat het water eerder vies wordt, zorg er dan voor dat je het water eerder ververst. Ook kan het zijn dat er groene algen in jouw vaas gaan groeien. Het is dan van belang dat je de vaas erg goed schoonmaakt.

Ook kun je het best dan de wortels van jouw plant ook goed schoonmaken. Soms kan het zijn dat er blaadjes geel worden, of dat de plant zijn blaadjes laat vallen. Het is dan van belang om één keer in de maand een druppel plantenvoeding toe te voegen aan het water. Dit zal ervoor zorgen dat de plant toch zijn voedingsstoffen binnenkrijgt. Hiermee zal er minder snel een blad geel worden of afvallen. Gebeurt dit toch, dan kan het zijn dat jouw plant zich niet zo goed kan aanpassen aan het water. Je kunt dan het beste de plant weer terug doen in zijn oude vertrouwde pot. 

Welke planten zijn geschikt voor hydroponie?

Niet alle planten zijn geschikt voor hydroponie, wel zijn het er een hele hoop. Dit zijn de planten die geschikt zijn voor hydroponie:

Veelgestelde vragen

Kunnen alle planten op water?

Nee, dit verschilt echt per plant.

Kan een Monstera op water?

Ja, dit kan zeker.

Wat voor potje moet je gebruiken voor hydroponie?

Gebruik een lang vaas die smal aan de bovenkant is.

1/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *