Waarschijnlijk heb je als plantenfanaat een behoorlijke groene familie opgebouwd. Het is natuurlijk nóg leuker wanneer je deze familie kunt uitbreiden door middel van baby’s met elk hun eigen groeiwijze. Deze baby’s worden ook wel stekjes genoemd. Het verschilt per plant hoe je deze stekjes kunt maken. Lees daarom gauw verder.

Stap 1: Benodigdheden

Voor het stekken van planten is het verstandig om de juiste spullen bij je in de buurt te hebben. Zo heb je als gereedschap een schoon en scherp mesje nodig of een snoeischaar. Het is belangrijk dat je deze hebt ontsmet met alcohol om plantenziektes te voorkomen. Daarnaast is een binnenpotje, potgrond voor stekjes en stekpoeder ook erg handig om te hebben.

Stap 2: Kijk naar het type plant

  • Vetplant: Bij een vetplant haal je een blaadje van de moederplant af. 
  • Luchtwortel: Je hebt ook planten waar een gek bruin steeltje of knobbeltje aangroeit. Dit wordt ook wel een luchtwortel genoemd. Je snijdt een blad af inclusief een stukje stam waar de luchtwortel aan zit. 
  • Plant met stam: Je kunt een plant die op een stam groeit, kopstekken. Dit houdt in dat je de volledige kop van de plant weghaalt en deze in water laat wortelen. Je kunt ook een vertakking van de plant nemen, als de plant dat heeft. 
  • Wortelstekken: Bijvoorbeeld een bananenplant of een pannenkoekenplant laat baby’s uit de grond schieten. Wanneer deze groot genoeg zijn, kun je deze heel voorzichtig wegsnijden met een scherp mesje. 

Stap 3: Stekken maar!

  • Het blad van de vetplant moet je even een week laten rusten op een velletje keukenrol. Na een week kun je deze voorzichtig in de potgrond stoppen. Bij deze stekmethode is geduld hebben echt een must.
  • Het blad met de luchtwortel mag eigenlijk direct de grond in. Je kunt er ook voor kiezen om dit eerst te laten wortelen in het water. Wanneer de waterwortels zijwortels hebben aangemaakt, is de stek klaar om in de grond te gaan.
  • De kopstek van de plant laat je eerst wortelen in het water. Een voorbeeld is een pannenkoekplant: wanneer deze plant aan de onderkant kaal wordt, kun je de stam er afsnijden. Deze stam laat je in het water wortelen. Wanneer deze wortels vertakkingen beginnen te maken, mag-ie in de potgrond.
  • Ook kan de pannenkoekplant baby’s uit de grond stampen. We snappen dat je enthousiast bent als je zo’n baby’tje ziet groeien, maar wacht er nog wel heel even mee. Voordat je dit stekje weghaalt moet deze minstens een grootte hebben van vijf centimeter. Als het stekje al genoeg wortels heeft, kan hij de grond in. Zo niet, moet je ‘m nog even laten wortelen op water.

Veelgestelde vragen

Hoelang moet een stekje in water?

Na ongeveer vijf à zes weken zal het stekje wortels beginnen te krijgen.

Hoelang moeten wortels zijn voordat je ze oppot?

De wortels moeten ongeveer vijf centimeter zijn.

Wat is stekpoeder?

Stekpoeder is een combinatie van talkpoeder en plantenhormonen. Deze samenstelling zorgt voor een bevordering qua groei.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *