De kentia is een erg mooie kamerplant en zie je dan ook vaak terug in mensen hun huis. Het toevoegen van een plant kan zorgen voor erg veel sfeer en gezelligheid in je huis. Als je een kentia hebt, dan is het natuurlijk handig dat je weet hoe je die verzorgt. Je moet namelijk niet vergeten, om hem te verzorgen. Wil jij graag weten hoe je de kentia verzorgt? Lees dan snel verder! 

1. Oorsprong

Van oorsprong komt de kentia van een eiland tussen Australië en Nieuw-Zeeland. Dit is het eiland Lord Howe Island, dit is dus waar de kentia plant voor het eerst is ontdekt. Rond 1870 werden voor het eerst kentiazaden meegenomen naar een ander land, dit ging toen mee naar het Verenigd Koninkrijk. Vanaf dit moment werd de kentia een erg bekende kamerplant en wilde steeds meer mensen deze plant in hun woning. 

Zelfs op dit moment, worden de kentia planten nog steeds geïmporteerd vanuit Lord Howe Island. Als jij dus een kentia in je woonkamer hebt, dan heeft die eerst al een lange reis achter de rug, voordat die in je woonkamer kon staan. 

2. Staplaats 

Over het algemeen staan palmplanten erom bekend om op een plek te staan, waar veel licht binnenkomt, dit is niet het geval bij de kentia. De kentia kan namelijk het beste staan op een plek met halfschaduw. 

Zoals al eerder is benoemd, is een plek met halfschaduw het beste. Dit komt vooral omdat een plek in de volledige schaduw niet goed is voor de kentia. Het is niet alleen niet goed voor de plant, maar een kentia kan ook niet zo goed tegen alleen maar schaduw. Als ze namelijk te veel of te lang in de schaduw staan, dan kan het zijn dat de bladeren geel worden. Dit komt dus doordat ze te weinig zonlicht krijgen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

Zorg er ook voor dat de plant niet in de volledige zon staat, want ook dan worden de bladeren geel. Dit komt doordat ze te veel zonlicht hebben. Daarom is een plek in de halfschaduw het beste voor de kentia.

3. Onderhoud

Zoals al eerder is benoemd, is het zo als je kentia te veel schaduw heeft gehad of juist te veel zonlicht, dat dan de bladeren gaan verkleuren. Dit kan natuurlijk ook gebeuren als je ze op een plekje zet, waar het halfschaduw is. Als je dan merkt dat de oudere bladeren helemaal gaan afsterven, dan wordt het aangeraden om deze eraf te knippen. 

Het verkleuren van je blad kan ook komen door te veel water of juist te weinig. Je kan de grond controleren, door je vinger in de grond te doen. Zo kan je namelijk goed aanvoelen of de grond nog droog is of juist te nat. Het is handig om tot ongeveer twee knokkels je vingers in het water te doen. 

4. Water geven

Het is natuurlijk ook belangrijk dat je weet hoeveel water je moet geven. Dit verschilt namelijk altijd per plant. Niet elke plant moet dezelfde hoeveelheid water hebben. 

Voor de kentia wordt het altijd aangeraden om ervoor te zorgen dat de grond altijd een beetje vochtig is. Het moet niet zo vochtig zijn, dat de wortels ook helemaal in het water staan. Dit is namelijk niet zo goed voor ze. 

Het wordt aangeraden om in de zomer eens in de vijf dagen de kentia water te geven. In de winter kan hier wel wat langer tussen zitten, dan kan het eens in de tien dagen zijn. 

De hoeveelheid water wat je moet geven verschilt eigenlijk per grootte van de plant. Ook ligt het eraan hoeveel licht de plant krijgt. Daarom is het handig om rustig te beginnen. Merk je dat na vier dagen de grond nog nat is? Dan kan je wat minder water geven. Uiteindelijk zal je zelf goed kunnen merken, wanneer die water nodig heeft en wanneer niet.

Veelgestelde vragen:

Hoe vaak moet je water geven in de zomer aan een kentia?

In de zomer wordt het aangeraden om eens in de vijf dagen water te geven. 

Wat is de beste plek voor een kentia?

Het is het beste om ze op een plek te zetten met halfschaduw. Dus niet te veel schaduw, maar ook niet te veel zon. 

Hoezo zijn de bladeren van mijn kentia aan het verkleuren?

Dit kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat ze te lang in de schaduw hebben gestaan, te lang in de zon. Het kan ook komen doordat je te veel water hebt gegeven. 

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *