Groene inhoudsopgave
Wil jij je eigen kas in de tuin hebben? In een kas kan je verschillende planten laten groeien. Heb jij wel een beetje groene vingers en wil je graag weer bezig met allerlei soorten planten? Weet je nog niet zo goed welke planten je kan laten groeien in een kas? Lees dan snel verder!
1. Waar plaats je hem?
De ligging van je tuinkas is erg belangrijk, want hoe je de tuinkas neerzet is ook belangrijk voor de groei van de planten. Ook is het erg belangrijk dat je de kas ergens neerzet waar veel zon komt. Het beste is om de kas op een plek neer te zetten, waar het hele jaar door zon schijnt. Als er te weinig licht in komt dan is dat een groot nadeel voor de planten die je in de kas hebt staan. Vaak willen de planten die in een kas staan graag veel zonlicht en warmte. Zorg er dus niet voor dat je de kas neerzet op een plek met veel schaduw.
Let ook even op dat de kas niet te warm wordt. Als dit wel gebeurt kan het schadelijk zijn voor de planten. Het wordt dan aangeraden om even een raampje open te zetten.
Ook is het niet verstandig om de plant neer te zetten op een plek waar het veel waait. Dit is niet handig voor de beglazing. Het wordt aangeraden om je kas neer te zetten naast je huis bijvoorbeeld, als het maar een plek is waar genoeg zon schijnt.
2. Groenten
Er zijn natuurlijk vele planten die je in de kas kan laten groeien, maar er zijn ook allerlei soorten groentes of fruitsoorten die je kan neerzetten in je kas. Het verschilt per maand welke groentes of fruitsoorten het goed doen. In de koude maanden, zoals januari, kan je nog niet veel gaan planten, maar je kan al wel bijvoorbeeld een kropsla planten.
Vanaf maart kan je echt beginnen met het kweken van plantjes. Dit komt doordat in maart het voorjaar begint en dan worden de temperaturen ook steeds beter.
Als het voorjaar begint dan zijn er meer mogelijkheden om te gaan planten. Vooral in april heb je veel keuzes waar je uit kan kiezen om te planten. Zo kan je bijvoorbeeld beginnen met tomaten, meloenen of aardbeien te planten.
3. Aardbeien
Wil jij je kinderen kennis laten maken met het kweken van fruit? Dan is het handig om te beginnen met het kweken van aardbeien. Het is handig om eerst te gaan bedenken welke aardbeien je wilt gaan kweken. Lees je hiervoor ook goed in, want dit kan van pas komen tijdens het uitplanten van de aardbeien.
Als je een soort aardbeien hebt uitgekozen, dan moet je de keuze gaan maken waar je de aardbeien wilt planten. Je kan aardbeien namelijk in de grond planten, maar ook in potten. Het belangrijkste aan de locatie van het planten zijn de grond en de voeding die de aardbeien krijgen.
Als de aardbeien zijn gegroeid dan is het tijd om ze eraf te halen. Dit kun je het beste doen door een schaar te gebruiken, neem ook altijd het kroonblad mee van de aardbei. Door dit mee te knippen voorkom je ziektes en blijven de aardbeien ook langer vers.
4. Komkommer
Komkommer is één van de meest gegeten groenten in Nederland. Vaak groeit een komkommer het beste in een kas. Als je de komkommer gaat kweken in een kas dan wordt het aangeraden om dit te doen langs een draad. Hiermee wordt een touw bedoeld dat aan de bovenzijde van de kas is vastgemaakt. Komkommerzaden kunnen het beste groeien bij een temperatuur van ongeveer twintig graden.
Komkommers houden van veel licht en warmte, zet ze dus op een zonnig plekje. Als je komkommers in de kas hebt dan wordt het aangeraden om ze te snoeien.
Ja, een kas kan je het beste in de zon neerzetten, maar zorg ervoor dat het er niet te warm wordt, want dat kan schadelijk zijn voor de glazen.
Jazeker, het is zelfs zo dat een komkommer het beste groeit in een kas.
Je kan aardbeien het beste eraf knippen met een schaartje en knip dan ook het kroonblad mee.