Wil jij je tuin een tropische look geven? Is je tuin toe aan wat nieuwe planten? Ook in Nederland kan je verschillende tropische tuinplanten halen. Door dit deze te gaan planten krijg je een echt vakantiegevoel en wordt je tuin een echt tropisch paradijs! Lees snel verder en kom erachter welke planten je kan halen.

1. Bamboe

Bamboe wordt ook wel fargesia genoemd en is onmisbaar in een tropische tuin. Deze grassoorten staan bekend om de snelle groei en zijn perfect als je binnen een korte tijd al wilt genieten van een mooie en volle tropische tuin. Bamboe geeft ook een luxe, sfeervolle en exotische uitstraling voor in je tuin. Ook is bamboe erg handig als je meer privacy wilt in je tuin, want het kan wel zo’n tachtig tot honderd centimeter breed worden en ongeveer drie meter hoog. Je kan dit goed bijhouden, omdat bamboe goed te snoeien is. 

Bamboe houdt wel van een beetje water. Dit geeft de plant soort van zelf aan. Dit doet die door de bladeren op te laten krullen. De bladeren krullen op, omdat hij dan minder water verdampt. Dit is dus een teken dat die weer water nodig heeft. Vooral tijdens warme zomerdagen wordt het aangeraden om de bamboe elke dag water te geven. Het is niet handig om dit te doen overdag in de volle zon, maar juist in de avond als de zon niet meer op de plant staat.

2. Bananenplant 

De musa basjoo is de meest bekende bananenboom en is ook erg geschikt voor het Nederlandse klimaat, ook wel de bananenplant genoemd. Deze bananenplant groeit best snel, een heeft grote bladeren die gelijk een tropische sfeer geven aan je tuin. Het is in Nederland dus mogelijk om de bananenboom in bloei te krijgen, maar de vruchten die eraan groeien worden helaas niet vaak rijp.

Je kan deze boom het beste planten in een zonnig plekje in je tuin. Het is ook handig om hem op een beschut plekje te plaatsen, want door de grote bladeren die hij heeft, is die ook gevoeliger voor harde wind.

Deze plant heeft best wat onderhoud nodig. Het is namelijk een best dorstige plant die best veel water nodig heeft, met hele strenge winters wordt het ook aangeraden om de boom in te pakken. 

3. Palmlelies

Deze plant wordt ook wel de yucca genoemd. Deze plant kan je zowel binnen als buiten neerzetten. Als je de kamerplant variant buiten zet kan ik die ook best goed groeien. Zorg er dan wel voor dat die in de middag niet in de felle zon staat, want op die manier kan het blad verbranden. Tijdens deze warme dagen heeft die ook meer water nodig, meer als normaal. 

Het wordt aangeraden om hem naar binnen te halen zodra het onder de tien graden wordt. Dit komt doordat de plant absoluut niet tegen de kou kan. Zet hem daarom dus op tijd naar binnen, want dan heb je er binnen nog wat aan.

Ook is er een soort van deze plant die wel goed tegen kou kan. Dit gaat over de yucca filamentosa en de yucca flaccida. Die groeien oorspronkelijk in een woestijn waar het ’s nachts kan vriezen, dus die zijn wel wat gewend. 

4. Varens 

Je hoeft niet veel om te kijken naar varen, zelfs als je geen groene vingers hebt, kun je makkelijk een varen verzorgen. In de winter blijft de varen vaak nog mooi en ook groen. Je hoeft deze plant ook niet te gaan snoeien, want uiteindelijk vallen de bladeren er van zelf af. Je kan de gevallen bladeren ook prima daar laten liggen, want deze verteren snel en worden dan weer voeding voor de plant.

Zelfs in de schaduw kan deze plant goed groeien, zolang de bodem voldoende vochtig is. Deze planten groeien best langzaam. Het kan maar liefst anderhalf jaar duren, voordat een spoortje er is. 

Als je een van plan bent om een varen te gaan planten kan je dit het beste doen in de lente of in de herfst. 

5. Zebraplant 

Wil je het zomerse gevoel ook naar binnen halen in je woonkamer? Dan is de alocasia zebrina een mooie tropische plant voor binnen. De zebraplant wordt ook wel de alocasia zebrina genoemd. Deze plant komt oorspronkelijk uit de tropen van Azië, voornamelijk uit India. Een andere bijnaam voor deze plant is ook wel olifantsoor. Dit komt doordat de bladeren net zo groot kunnen worden als de oren van een olifant. 

Deze plant is veel licht en warmte gewend. Het wordt aangeraden om de plant op een lichte plaats te zitten, maar niet direct in de zon. Zorg er ook voor dat als je hem in de grond zet, dat de grond altijd vochtig is. Een te natte grond is niet goed voor de plant, want dan kan die gaan verrotten. Geef de plant regelmatig een klein beetje water en besproei hem af en toe. Als de bladeren gaan hangen dan betekent dat, dat de plant meer water nodig is. 

6. Vaderplant 

Deze plant wordt ook wel de tradescantia genoemd. Deze plant groeit het beste op een plek met best veel zonlicht, maar een plekje in de halve schaduw is ook mogelijk voor deze plant. Je moet er niet voor zorgen dat die helemaal in schaduw staat, want als die te weinig licht krijgt dan groeit de plant een stuk minder goed. 

In de zomer kan je de plant het beste buiten zetten. Op het moment dat het weer kouder wordt in de herfst wordt het aangeraden om de plant naar binnen te doen. Deze plant heeft het namelijk liever niet kouder als tien graden. 

Het ligt aan hoe groot de vaderplant is, hoeveel water die nodig heeft. Je kan de vochtigheid controleren door bijvoorbeeld even je vinger in de grond te doen. Als de grond na vijf dagen nog steeds erg nat is, geef hem dan minder water. En als de grond te snel droog is dan moet die meer water krijgen.

Kan je de bananenplant buiten houden met het Nederlandse klimaat?

Jazeker, dat kan zeker alleen worden, de vruchten die groeien niet rijp.

Kan je vaderplant in de winter buiten houden?

Nee, de vaderplant kan niet tegen kou onder de tien graden. Het wordt ook aangeraden om hem in de herfst naar binnen te halen.

Hoe hoog kan bamboe worden?

Bamboe kan maar liefst zo’n tachtig tot honderd centimeter breed worden en ongeveer drie meter hoog.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *