Groene inhoudsopgave
Wil je graag een border aanleggen in jouw tuin? Dan moet je deze border natuurlijk ook vullen met planten. Maar, welke planten zijn eigenlijk geschikt voor een border? En welke planten zijn een mooie combinatie met elkaar? In de onderstaande blog zetten we op een rij welke planten geschikt zijn voor in een border.
Overwegingen bij het kiezen van geschikte planten
Het is belangrijk om eerst bij een aantal punten stil te staan voordat je op zoek gaat naar geschikte planten. Zo moet je bijvoorbeeld eerst de plek van de border bepalen en op basis daarvan gaan kijken welke planten je daar in wil plaatsen. Daarbij is het goed om te kijken naar een aantal zaken:
- Denk aan bodem- en klimaatomstandigheden. De bodem moet vol zitten met bepaalde voedingsstoffen om de planten goed te kunnen laten groeien.
- Ook is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid licht op de plaats van de border. Is hier veel zon, of bevindt de border zich juist in de schaduw? Op basis hiervan kun je kijken welke planten hier goed passen.
- Hoe groot wil je de border maken? De grootte van de border is natuurlijk ook afhankelijk van de hoeveelheid planten.
- Daarnaast kun je ook kijken naar de kleuren die je in de border wil verwerken. Wil je verschillende kleuren door elkaar, of wil je voornamelijk een bepaalde kleur terug laten komen?
- Het onderhoud van de planten kan ook een belangrijk punt zijn om bij stil te staan.
Populaire plantopties voor borders
Er zijn een aantal populaire planten die je kunt verwerken in de border. Denk bijvoorbeeld aan vaste planten zoals de lavendel, salie, vlinderstruik en ridderspoor. Deze planten geven bovendien mooie, kleurrijke bloemen.
Je kunt ook siergrassen verwerken in de border. Denk bijvoorbeeld aan lampenpoetsersgras, de plant die mooie, grote pluimen kan krijgen. Ook pijpenstrootje en zegge zijn populaire grassen.
In een border wil je natuurlijk ook een aantal bodembedekkers planten. Anders zie je de grond rondom de planten liggen, en dat wil je natuurlijk niet. In dat geval kun je bodembedekkers plaatsen die hun bladeren en stengels over de bodem van de border laten groeien. Denk bijvoorbeeld aan kruipend zenegroen, maagdenpalm of vrouwenmantel.
Praktische tips voor het inrichten van een border met geschikte planten
Als je eenmaal een aantal planten hebt gevonden voor in de border, kun je overgaan tot het inrichten van de border. Hiervoor kun je vast wel een aantal praktische tips gebruiken.
Maak eerst een ontwerp van de border. Hoe groot moet deze worden, en welke vorm neemt hij aan? Is het een ronde border, of eentje die vierkant is? Je kunt ook overwegen om te kiezen voor een verhoogde border, of eentje die gelijk is met de grond. Daarnaast kun je ook het materiaal bepalen voor de border. Je kunt bijvoorbeeld een border maken van opgestapelde steentjes, maar ook van stenen blokken of staal.
Vervolgens kun je de border gaan vullen. Het is belangrijk om te kijken naar de standplaats van de planten. Deze moeten wel op de juiste plek komen te staan, zowel op basis van het zonlicht als tocht. Ook is het leuk om de planten af te wisselen in de hoogte. Op deze manier krijg je een speelse border en geef je meer diepte aan de tuin. Je kunt ook de planten afwisselen op basis van bloeiperiodes, zodat je altijd een bloeiende border hebt.
Veelvoorkomende problemen en hun oplossingen
Als je eenmaal een border hebt aangelegd, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Zo is het jammer als de border vol komt te staan met onkruid. Zorg er daarom voor dat je regelmatig bij de border kijkt of je iets opvallends ziet en werk dit zo nodig bij. Denk bijvoorbeeld aan het bijsnoeien van een plant of het bestrijden van een plaag.
Veelgestelde vragen over planten in een border
Populaire opties zijn onder meer vaste planten zoals lavendel, salie en ridderspoor, siergrassen zoals zegge en lampenpoetsersgras, en bodembedekkers zoals kruipend zenegroen en maagdenpalm.
Onderzoek de bodemgesteldheid en klimatologische omstandigheden van jouw tuin en kies planten die geschikt zijn voor die specifieke omstandigheden.
Ja, er zijn planten die zowel in de volle zon als in de schaduw gedijen, zoals hosta’s, astilbes en varens.
Door planten te selecteren met verschillende bloeiperiodes en bladkleuren, kun je ervoor zorgen dat de border gedurende het hele jaar visueel aantrekkelijk blijft.
Dit hangt af van de grootte van de border, de gewenste plantdichtheid en het type planten dat je kiest. Over het algemeen wordt aanbevolen om planten op een afstand van ongeveer 30 tot 60 cm van elkaar te plaatsen.
Planten die weinig onderhoud vereisen, zoals bodembedekkers, grassen en droogtetolerante vaste planten, zijn ideaal voor een onderhoudsarme border.
Door de border regelmatig te wieden en bodembedekkende planten te gebruiken, kun je de groei van onkruid onder controle houden.
Planten zoals lavendel, vlinderstruik, salie en asters zijn populair bij vlinders, bijen en andere bestuivers vanwege hun nectarrijke bloemen.
Door te spelen met hoogteverschillen, bloemkleuren en bladstructuren kun je een gevarieerde en aantrekkelijke border creëren.
Ja, bij het planten langs een hek of muur is het belangrijk om rekening te houden met de hoogte en de groeiruimte van de planten, evenals met de blootstelling aan zonlicht en wind.