Groene inhoudsopgave
Oorspronkelijk komt de citroenmelisse uit het Midden-Oosten. De plant lijkt op munt, maar deze planten verschillen behoorlijk van elkaar. Wij als mensen houden van de plant, net als de bijen. Deze zullen als een gek op de plant afkomen. Gelukkig houdt deze plant de muggen wél tegen!
Planten
In maart kun je al beginnen met het zaaien van de citroenmelisse. Zaai de zaden in een pot met potgrond en zet deze binnen neer op een warme plek, bijvoorbeeld op de vensterbank. Je strooit ze simpelweg op de potgrond zonder dat je ze hoeft aan te drukken. Vanaf mei of juni kun je de citroenmelisse direct in de volle grond zaaien. Doe dit op een zonnig plekje waar de grond lichtvochtig blijft.
Verzorging
De citroenmelisse heeft niet veel aandacht nodig, vooral niet als je hem al langer hebt staan. Het is wel nodig om de plant even water te geven als je hem net in de grond hebt gezet. Ook mag je hem extra water geven als het erg warm is. Als de citroenmelisse in een pot staat, is het belangrijk dat het water goed kan weglopen. Bovendien wil hij een plekje in de zon of halfzon.
Citroenmelisse is niet wintergroen, maar wel winterhard. In de winter zal hij dus afsterven waarna hij in de lente weer vrolijk omhoogkomt.
Oogsten
Je kunt de citroenmelisse oogsten door een takje tien centimeter boven de grond af te snijden. Let er wel op dat je het eerste jaar niet veel oogst zult hebben. Je kunt de bladeren van de citroenmelisse een tijdje bewaren in water.
Vermeerderen
Je kunt de citroenmelisse vermeerderen door te zaaien, te stekken of te scheuren. Met stekken knip je een takje af en die zet je in het water. Als er wortels aanzitten mag-ie de grond in. Ook kun je ervoor kiezen om de zaden te zaaien of je scheurt de citroenmelisse. Scheuren houdt in dat je de wortelkluit in tweeën splitst. Op die manier heb je dus van een citroenmelisseplant meerdere plantjes gemaakt.
Lijst met de 10 beste citroenmelisse aanbiedingen