Groene inhoudsopgave
De een is er gek op, terwijl de ander deze groente laag op zijn favorietenlijst heeft staan: bloemkool. Toch is bloemkool in het algemeen een populaire groente in Nederland en we kunnen hem ook zelf kweken in onze eigen moestuin. Hier gaan echter wel wat verzorgingstips aan vooraf.
Zaaien
Vanaf februari kun je beginnen met zaaien, maar doe dit wel binnen. Dit gaat om de zomerbloemkool. In mei kun je herfstbloemkool gaan zaaien in de volle grond en winterbloemkool mag je in juni buiten zaaien. Zorg er wel voor dat er genoeg ruimte is voor iedere bloemkool: iedere kool heeft zo’n vijftig tot zeventig centimeter ruimte nodig.
Verzorging
In tegenstelling tot veel moestuinplanten wil de bloemkool liever niet in de zon staan. Vooral de kolen kunnen hier niet goed tegen. Wanneer deze te veel zon ontvangen zal de kool geel kleuren. Daarnaast moet de grond continu vochtig blijven, vooral in tijden van droogte.
Er bestaan verschillende bloemkoolsoorten, waarvan de winterbloemkool als enige echt winterhard is.
Daarnaast is bloemkool ook erg geliefd bij ongedierte. Het verjagen van slakken en rupsen is dus ook erg belangrijk als je wilt kunnen genieten van deze groente. Je kunt dit onder andere doen door bieslook en salie rondom de kolen te leggen.
Oogsten
Afhankelijk van de bloemkoolsoort kun je vanaf juni tot april de bloemkolen oogsten. Je oogst een bloemkool door de steel door te snijden. Het lekkerste is om de bloemkool meteen dezelfde dag op te eten. Je kunt er ook voor kiezen om de bloemkool in te vriezen.
Snoeien
Het is niet nodig om bloemkool te snoeien. Je haalt immers de hele krop weg.