Groene inhoudsopgave
Wie van een bloemenzee wil genieten, hoeft niet per se naar Madeira. Je kunt namelijk ook genieten van een of meerdere oleanders in de tuin. Deze produceren bloemen in allerlei verschillende vormen, kleuren en groottes. Zo heb je enkele, dubbele en zelfs gevulde bloemen.
Oorsprong
De oleander komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied. Hij groeit hier op een warme plek met een stenen ondergrond. Vaak is hij te vinden bij overstroomde oevers waar hij wel vier tot vijf meter hoog kan worden.
Vermeerderen
Je kunt de oleander vermeerderen door hem te stekken. Dit kun je het beste doen in juni. Je snijdt met een scherp en schoon mes een tak af met ongeveer twee of drie bladparen. Haal de onderste bladeren weg en zet de stek in een mengsel van scherpzand en potgrond. De stek zal het goed doen als hij op een warme plek staat.
Verzorging
De oleander staat graag in een grote pot. Deze pot kan prima gevuld worden met normale potgrond, wat scherpzand en wat klei of leem. Bovendien wil de plant graag van onderen water krijgen. Zorg er dus voor dat er gaten onder in de pot staat zodat je hem via een schotel kunt voorzien van water. Daarnaast wil de oleander veel water: je kunt hem iedere dag een slok lauw water geven.
Groei en bloei
Allereerst wil de oleander in de winter graag binnen staan op een koele plek. Als je hem in de winter buiten laat staan, is de kans klein dat hij dit gaat overleven. Half mei mag de plant weer naar buiten tot en met oktober als de eerste nachtvorst weer begint. Als de oleander lekker in zijn vel zit kan hij wel drie meter hoog worden met bladeren van vijftien centimeter. In juli tot september zal de oleander zijn mooie bloemen tonen.
Snoei
Je hoeft de oleander niet per se te snoeien. De regel ‘snoei is groei’ geldt niet voor de oleander. Snoeien is in dit geval juist slecht voor de bloei. De oleander zal zichzelf vertakken. Als je vindt dat hij te groot wordt, kun je takken afknippen die oud hout hebben.