Peultjes en doperwten zijn om te smullen. De doperwt is de bewoner van het peultje en behoren dus tot dezelfde plant. Ze kunnen ook allebei gegeten worden. Daarom bespreken wij het peultje en de doperwt in dezelfde topic. 

Zaaien

Je kunt de zaden van de peul eind januari en februari zaaien. Doe dit overigens wel binnen. Als je liever meteen buiten wil zaaien, kan dit vanaf maart. Zorg er wel voor dat je de zaden diep in de grond stopt, namelijk zo’n drie tot vier centimeter. Je kunt er ook voor kiezen om de zaden af te dekken: vogels en muisjes zijn namelijk dol op deze zaden. Hoe later je zaait, hoe groter de kans dat de plant te maken krijgt met meeldauw en hoe minder peulen je zult krijgen. Probeer dus zeker voor de maand mei te zaaien.

Verzorging

Heel veel water heeft de peul niet nodig. Zorg er wel voor dat de peul in droge periodes genoeg water krijgt. Bovendien houdt de peul van een zonnige standplaats en van een grond die rijk is aan humus. Verder heeft de peul niet heel veel eisen als het op verzorging aankomt. Oh ja, zorg er wel voor dat de plant omhoog kan klimmen.

De peul kan niet heel goed tegen vorst. Lichte nachtvorst is nog prima vol te houden, maar dan staat de groei wel even stil. 

Oogsten

De peulen oogst je als de peul nog plat is, dus als de doperwten nog niet dik zijn geworden. Dan zijn de lekker knapperig. Als je liever gaat voor de doperwten moet je nog even wachten. Laat de peulen in dat geval hangen totdat ze dik beginnen te worden. Als de peul dik genoeg is en als je kunt zien dat er erwten in groeien, kun je de peul van de plant afhalen.

Snoeien

Het is niet nodig om de peul te snoeien. Wel kun je lelijk blad weghalen. Als de hele plant geel wordt, is het belangrijk om deze op tijd weg te halen voordat hij andere planten aansteekt.

Lijst met de 10 beste peultje en doperwt aanbiedingen

Pagina beoordelen?