Groene inhoudsopgave
Tuinieren: iedereen met een tuin, heeft ermee te maken. Om je tuin mooi en netjes te houden, is het belangrijk dat je zo nu en dan wat aandacht schenkt aan jouw tuin. Hiervoor heb je de juiste gereedschappen en materialen nodig. In de onderstaande blog zetten we op een rij wat je nodig hebt om in de tuin te kunnen werken.
1. Basistuingereedschap
Het is belangrijk om wat basistuingereedschap aan te schaffen waar je de nodige klusjes mee kunt verrichten. Denk bijvoorbeeld aan handgereedschap zoals een schep, een hark en een snoeischaar. Hiermee kun je inplanten, planten snoeien en dorre bladeren weghalen. Ook een onkruidverwijderaar en een bezem is erg handig om te hebben.
2. Beschermende kleding
Als je in de tuin gaat werken, is de kans groot dat jouw kleding niet heel schoon blijft. Je hebt immers te maken met planten en grond. Zorg er daarom voor dat je jouw kluskleding aantrekt, zodat je geen rekening hoeft te houden dat jouw kleding vies wordt. Daarnaast is het dragen van kleding natuurlijk ook een goede oplossing om jezelf te beschermen tegen eventuele irriterende planten.
Naast kleding, is het ook belangrijk om kniebeschermers aan te schaffen. Kniebeschermers zijn ideaal als je het onkruid tussen de tegels wil weghalen, of als je een border wil inplanten. Kniebeschermers zorgen ervoor dat je gewoon op de grond kunt zitten zonder dat je last krijgt van zere knieën. Schijnt de zon? Dan is het ook prettig om een hoed of een pet te dragen, zodat jouw hoofd wordt beschermd tegen de zon.
3. Plantenverzorging
Als je gaat werken in de tuin, is het belangrijk dat je de planten op de juiste manier gaat verzorgen. Je wil natuurlijk wel dat de planten er florissant bij komen te staan. Zo moet je de planten de juiste voeding geven met behulp van bijvoorbeeld compost, zodat de planten goed kunnen groeien. Ook is het belangrijk om te voorkomen dat de planten worden besmet met plagen of ziekten. Zorg er daarom voor dat je regelmatig de planten controleert en haal desnoods natuurlijke bestrijdingsmiddelen in huis. Je kunt er ook voor kiezen om mulch op de bodem te leggen, zodat het vocht in de grond beter wordt behouden en onkruid beter wordt tegengegaan.
4. Organisatie en opslag
Als je gaat werken in de tuin, is het ook fijn om een plekje te hebben waar je het een en ander in kunt opslaan. Denk bijvoorbeeld aan een schuur waar je jouw tuingereedschap in kunt opbergen. Het is ook fijn om al het gereedschap goed te ordenen, denk bijvoorbeeld aan het kleine gereedschap bij elkaar in bijvoorbeeld een koffer, de plantenverzorging bij elkaar en ook het snoeigereedschap ook op dezelfde plek. Zo houd je het geordend.
6. Planning
Als je een tuin hebt met veel planten, kan een planning erg handig zijn. In een planning kun je namelijk op een rij zetten welke planten je op welk tijdstip moet gaan verzorgen. Ook kun je in deze planning neerzetten welke bloembollen je wanneer moet planten en op welk tijdstip ze juist gaan bloeien. Ditzelfde geldt natuurlijk ook als je een moestuin hebt.
7. Geavanceerd gereedschap voor grotere projecten
Daarnaast is het ook belangrijk om wat gereedschap in huis te hebben waarmee je specifieke taken kunt verrichten. Denk bijvoorbeeld aan een heggenschaar voor het snoeien van de haag, of een tuinslang waarmee je de tuin water kunt geven. Heb je een gazon? Dan mag ook een grasmaaier zeker niet ontbreken. Ook is een bladblazer erg handig waarmee je de losse bladeren in de tuin naar een plek kunt blazen.
Veelgestelde vragen over benodigdheden voor werk in de tuin
Een spade, snoeischaar, en tuinhandschoenen zijn de basisbenodigdheden voor vrijwel elke tuinactiviteit, van planten tot snoeien.
Kies handschoenen die passen bij de soort werkzaamheden die je doet: dikker voor ruw werk en dunner voor fijn werk waarbij je meer gevoel nodig hebt.
Het beschermt je gereedschap tegen de elementen en houdt je tuin netjes door alles op één plek te bewaren.
Controleer gereedschap regelmatig op roest of slijtage, en maak het schoon na elk gebruik. Slijp snijgereedschappen minstens één keer per seizoen.
Dit hangt af van de specifieke behoeften van je planten en de bodemkwaliteit. Een algemene, evenwichtige meststof is een goede start; specifieke plantensoorten kunnen specifieke voedingsstoffen vereisen.
Begin met het plannen van de lay-out volgens de behoeften van je planten. Volg de instructies van de fabrikant voor de installatie, die meestal het uitrollen van de slangen en het plaatsen van de druppelaars bij de basis van de planten omvat.
Probeer eerst natuurlijke of mechanische methoden voor plaagbestrijding. Als je pesticiden moet gebruiken, kies dan voor de minst schadelijke optie en volg de instructies zorgvuldig.
Overweeg de lichtbehoefte, waterbehoefte, en volwassen grootte van elke plant. Groepeer planten met vergelijkbare behoeften samen en zorg voor voldoende ruimte voor groei.
Ja, regenwater is uitstekend voor je planten. Overweeg het installeren van een regenton om regenwater op te vangen en te gebruiken voor bewatering.
Plaats tuinmeubilair indien mogelijk onder een overkapping of gebruik beschermhoezen om ze te beschermen tegen weersinvloeden en verleng hun levensduur.