Groene inhoudsopgave
Waarschijnlijk heb je rond de kerstperiode de lidcactus weleens voorbij zien komen. Deze plant bloeit namelijk rondom de kerstdagen en wordt vaak gegeven als cadeautje. Dit maakt de lidcactus uniek, en daarnaast is het natuurlijk gewoon een mooie verschijning.
Oorsprong
De lidcactus is een aparte. Deze komt namelijk – in tegenstelling tot andere cactussen – niet voor in de woestijn. Je vindt deze plant vooral in het bergregenwoud van Brazilië. Ze groeien maar in een klein gebied: rondom São Paulo en Rio de Janeiro. Hier groeien de planten tussen de 100 en 1500 meter boven het zeeniveau. Bovendien is de lidcactus een epifyt: deze groeien op andere planten.
Dier- en kindvriendelijk
Voor zover bekend is de lidcactus niet giftig. Bovendien kan jouw kind en jouw viervoeter zich niet bezeren aan de plant: deze heeft geen stekels.
Water
In tegenstelling tot andere cactussen vraagt de lidcactus relatief veel water. Het is daarom belangrijk om de grond altijd lichtvochtig te houden. Wanneer je de potgrond helemaal laat uitdrogen, kan dat schadelijk zijn voor de plant. Geef overigens niet te veel water: deze plant houdt niet van natte voeten.
Licht
Zet de lidcactus niet in de volle zon. Hij wil liever op een plekje staan met veel indirect zonlicht. Als de bladeren van de plant rood worden, staat hij op een plek die te licht is. Een goede plek is bijvoorbeeld voor een raam op het oosten of noorden.
Voeding
Wanneer de plant volledig is uitgebloeid, kun je beginnen met voeden. Doe dit ongeveer een keer in de twee weken. Als je de bloemknoppen weer ziet verschijnen, is het tijd om te stoppen met voeding geven.
Verpotten
De lidcactus is een snelle groeier. Het is daarom handig om deze iedere twee jaar een nieuw huisje te geven. Doe dit overigens in de lente: op dat moment is de plant sterk genoeg om te herstellen.