Groene inhoudsopgave
Waarschijnlijk zegt de naam ‘sereh’ je iets meer dan ‘citroengras’. Het is een smaakvolle kruid dat een sterke citroensmaak en -geur heeft. Dit kruid is vooral onmisbaar als je Aziatische gerechten op het menu hebt staan. Smullen!
Planten
Citroengras komt van oorsprong voornamelijk voor in tropische gebieden. Toch kun je citroengras ook prima kweken in jouw eigen moestuin. De zaden kun je in een potje met potgrond stoppen. Zaai de zaden dun en oppervlakkig. Leg hier wat potgrond over en druk de zaden wat aan. Rond mei zullen de plantjes uitkomen en dan mogen ze ook in de volle grond.
Verzorging
Het citroengras is een meerjarige plant. Je kunt hem in de tuin plaatsen, maar hij wil liever gewoon in zijn potje blijven staan. Daarnaast houdt hij van de warmte: zet hem dus in het zonnetje. Bovendien mag de grond niet uitdrogen. De potgrond moet altijd vochtig zijn. Je kunt ook zo nu en dan wat extra voeding toevoegen aan het watermengsel.
De kruid kan niet zo goed tegen kou. Als de temperatuur onder de tien graden komt kan het zijn dat hij zijn loodje gaat leggen. Je kunt hem wel laten overwinteren door hem binnen in een koude ruimte te zetten, bijvoorbeeld een garage.
Oogsten
Het hele jaar door kun je citroengras oogsten. Let er dan wel op dat de stengels dik genoeg zijn. Snijd de stengels af tot aan de grond. Als je niet de volledige stengel gaat gebruiken, kun je het overige deel nog een week bewaren in de koelkast. Je kunt de stengel ook invriezen, maar dan gaat wel een klein deel van de smaak verloren.
Vermeerderen
Je kunt op een zeer eenvoudige wijze het citroengras vermeerderen. Je moet hem simpelweg kortknippen en deze in het water zetten. Vul een glas met water en zet hierin de stengel. Hij gaat nu wortels aanmaken. Het is belangrijk om het water niet te verversen, tenzij het begint te stinken: in het water wordt namelijk een groeihormoon afgegeven dat sneller wortels zal aanmaken. Als er genoeg wortels aan zitten is het tijd om de stengel in de grond te zetten.