Groene inhoudsopgave
De winter komt eraan! Dat betekent dat er weer massaal stamppot boerenkool wordt gemaakt met een verse rookworst. Je kunt er ook voor kiezen om zelf boerenkool te kweken. Hieronder lees je hoe jij de groei van de boerenkool in goede tuinen, uh… banen kunt leiden.
Zaaien
Je kunt de boerenkool meteen in de volle grond zaaien van begin mei tot eind juni zodat je in de herfst de boerenkool kunt oogsten. Dit hangt wel af van wanneer je de boerenkool wil eten. Als je in oktober al boerenkool wil eten kun je beginnen met zaaien vanaf mei. Kies dan wel voor de herfstras. Als je in de winter boerenkool wil eten kun je beginnen met zaaien vanaf juli met een winterras. Zorg er wel voor dat de boerenkool genoeg ruimte heeft om te groeien, ongeveer zo’n vijftig centimeter.
Verzorging
De boerenkool wil graag een plekje bemachtigen in de zon, maar de halfschaduw vindt hij ook prima. Daarnaast heeft de boerenkool niet heel veel voeding nodig; basisbemesting is voldoende. Bovendien lust de boerenkool zo af en toe wel een slok. Probeer het water direct op de grond te gieten zodat de bladeren niet worden aangeraakt.
Vogels vinden boerenkool erg lekker en dan met name de jonge boerenkool. Bescherm de kooltjes dus tegen vogels door er bijvoorbeeld een net overheen te hangen. Zorg er wel voor dat de vogels hier niet in kunnen verstrikken. Boerenkool is zeer winterhard.
Oogsten
Zoals net al werd benoemd kun je herfstboerenkool oogsten rond oktober en winterboerenkool rond de wintermaanden. Het oogsten is eenvoudig: je kunt zo veel bladeren afknippen zoals jij wilt. De rest van de plant kan blijven staan, maar zal in de winter niet doorschieten. Daarnaast is het ook mogelijk om boerenkool in te vriezen.
Snoeien
Je hoeft boerenkool niet te snoeien.