Groene inhoudsopgave
Wist je dat de artisjok de bloemknop is van de distel? Leuk feitje, maar de meeste mensen zijn niet zo te spreken over de groente op zich. Echter, is dit een tikkeltje onterecht. Verse artisjok is namelijk een stuk lekkerder dan de artisjok die uit blik komt. Als je ook geen fan bent van de verse artisjok, kan de groente alsnog een lust voor het oog zijn als deze eenmaal staat in jouw moestuin.
Zaaien
Als je ervoor kiest om artisjok zelf te kweken, kun je het best kiezen voor de soorten ‘Grand Vert de Laon’ of ‘Camus de Bretagne’. Deze zaden kun je vanaf maart in een potje zaaien. Stop twee zaadjes in een potje en uiteindelijk kies je ervoor om de zwakste eruit te halen. Zet dit potje overigens wel in huis: het is in maart nog te koud om buiten te zaaien. Vanaf half mei mogen de potjes wel naar buiten.
Verzorging
Een artisjok kan zeker niet tegen uitdroging. Probeer dit dan ook te allen tijde te vermijden. Ook mag je zeker niet te veel water geven. Bij een te droge of te natte grond zal de plant doodgaan. Bovendien wil hij een plekje in de zon krijgen. Ook wil een artisjok voldoende ruimte krijgen om goed te kunnen groeien. Daarnaast mag voldoende voeding niet ontbreken.
Als er een strenge winter aan zit te komen, kan de artisjok doodvriezen. Bescherm hem daarom als dat nodig is. De artisjok kan wel tegen een lichte kou.
Oogsten
Als de bladeren uit elkaar gaan staan en wanneer de bloem een bolle vorm aanneemt, is de artisjok klaar voor de oogst. De oogst is te laat wanneer de artisjok begint te bloeien. Dan is de groente namelijk niet meer eetbaar. Je kunt de artisjok oogsten door de bloemkop van de stengel af te snijden. Laat wel een stuk stengel over. Na het oogsten knip je de stengel volledig af tot aan de grond.
Snoeien
Voor de oudere artisjok is het belangrijk om hem te snoeien. Dit doe je door wat bladeren weg te halen. Hierdoor krijgt de artisjok voldoende zuurstof.