Het madeliefje doet waarschijnlijk wel wat jeugdherinneringen oproepen. Misschien heb je wel om-en-om bloemblaadjes geplukt om erachter te komen of jouw vriendje van jou hield. Ook maakten we volop kransen van madeliefjes voor in onze haren. Nog steeds is het madeliefje een geliefde bloem, wat tevens een van de eerste tekenen van de lente is.

Oorsprong

Van nature komt het madeliefje alleen voor in Europa en Zuidwest-Azië, maar tegenwoordig zie je dit bloempje op elk continent behalve op Antarctica. In Nederland wordt het madeliefje ook wel koeienbloem, grasbloem en meizoentje genoemd. 

Vermeerderen

Vanaf de maand mei kun je beginnen met het zaaien van madeliefzaadjes in een kweekbak. Druk de zaadjes voorzichtig aan in de aarde en houd de grond licht vochtig met de plantenspuit. Een maand later kun je de madeliefjes in een potje zetten en pas in september en oktober mag je de madeliefjes in de volle grond zetten.

Verzorging

Zo lang er geen vorst in de grond zit zal het madeliefje het hele jaar door groeien. Zowel voor de volle grond als in potten is het madeliefje geschikt. Hij heeft wel een wens: in de volle zon. Als hij niet genoeg licht krijgt, zal het bloempje nooit opengaan. Bovendien vragen ze in de zomer dagelijks om water.

Groei en bloei

Als het madeliefje genoeg water tot zijn beschikking heeft, zal hij groeien en bloeien van februari tot en met april. Het plantje is winterhard, maar niet wintergroen. 

Snoei

In de winter kun je de madelief terugsnoeien van twee tot vijf centimeter boven de grond, na de vorst. Je kunt ze beter te kort terug knippen dan te lang.

Lijst met de 4 beste Madelief aanbiedingen

Pagina beoordelen?