Groene inhoudsopgave
De Afrikaanse lelie gaat goed als hij veel warme zonnestralen op zijn prachtige bladeren krijgt. Hij zal dus goed vertoeven als hij in jouw tuin op een zonnig plekje staat. Je wordt beloond met een zee van gekleurde bloemen!
Oorsprong
Agapanthus, ook wel de Afrikaanse lelie genoemd, is familie van de Liliaceae. De Afrikaanse lelie komt van oorsprong uit Zuid-Afrika en niet van de Canarische eilanden, wat veel mensen denken. Je kunt hier de plant wel zien alleen verkeren ze in een verwilderde staat. Hetzelfde geldt voor het Portugese bloemeiland Madeira.
Vermeerderen
Als je ervoor kiest om de Afrikaanse lelie te zaaien, dan ben je er niet van verzekerd dat je hetzelfde soort ervoor terugkrijgt. De zaadjes kun je het beste zaaien in een kweekbak of in een pot. Als er blaadjes tevoorschijn komen, kun je ze verpotten. Als je de zaden meteen in de volle grond wil stoppen, kun je dit het beste doen in de lente. Je kunt er ook voor kiezen om de plant te scheuren: zo weet je zeker dat je dezelfde soort terugkrijgt.
Verzorging
De Afrikaanse lelie heeft voeding nodig om bloemen te produceren. Plaats de plant dus in de grond met veel voeding als je ‘m in de volle grond zet. Wanneer je de Afrikaanse lelie in een pot zet, kun je extra voeding geven als de eerste knoppen te zien zijn. Bovendien lust de Afrikaanse lelie wel wat water. Hij houdt echter niet van natte voeten. Ook verlangt deze naar een zonnige en warme plek.
Groei en bloei
Wanneer de Afrikaanse lelie in bloei staat, kun je witte, paarse of blauwe bloemen aantreffen. De bloei zal waarschijnlijk gebeuren tussen mei en de eerste vorst. Bovendien kan deze plant wel een meter hoog worden. Daarnaast bestaan er twee soorten Afrikaanse lelies: een winterharde en een niet-winterharde. De winterharde soorten verliezen in de winter hun blad en kunnen een temperatuur aan van -5.
Snoei
De bladverliezende lelie hoeft niet gesnoeid te worden. Wel kun je na het bloeiseizoen de stelen tot de grond afknippen. De bladhoudende lelie hoeft ook niet gesnoeid te worden, maar de gele bladeren kun je beter wel wegknippen.