composteren

Composteren: je hebt er vast weleens van gehoord. Compost wordt gebruikt om voeding aan de bodem te geven en de bodemstructuur te verbeteren. Je kunt overigens ook zelf compost maken. Wel is het belangrijk om te weten wat er wel en niet gecomposteerd mag worden, en hoe je precies te werk moet gaan. Hieronder zetten we op een rij hoe je je composthoop kunt beginnen.

Wat is compost?

Zoals net al werd benoemd, is compost een bodemverbeteraar en kan het voor extra voedingsstoffen voor de bodem zorgen. Daarnaast kan compost ook voor bescherming zorgen. Compost bestaat meestal uit plantaardige resten dat vervolgens wordt omgezet tot compost. Denk daarbij aan fruitschillen en resten van groenten, maar ook tuinafval. 

Je kunt overigens ook best eenvoudig zelf compost maken. Je kunt dit doen door jouw groenteafval te mengen met wat droge materialen zoals bladeren en takken. Je moet dus nat met droog materiaal mengen, maar het is ook belangrijk om voldoende materiaal af te wisselen. Denk bijvoorbeeld aan stevig materiaal en luchtig materiaal. Wat niet in de composthoop mag, zijn bijvoorbeeld vetten, bereide restjes van eten of delen van een dier zoals graten.

compost beginnen tips

Locatie en containerkeuze

Compost kun je maken in een compostbak, composthoop of een compostvat. Het is belangrijk om een geschikte locatie te selecteren waar je de compostbak gaat neerzetten. Zo moet de compostbak een aantal uren per dag in de zon staan, dus een plek in de halfschaduw is ideaal. Ook is het belangrijk om de compostbak in de grond te zetten, zodat de wormen bij het compost kunnen. Je kunt natuurlijk ook de compost verzamelen op een hoop, maar in een bak kan het praktischer zijn. Een compostvat is ideaal voor de wat kleinere tuinen.

Materialen voor compost

Het werd al eerder benoemd, maar het is belangrijk om verschillende materialen te gebruiken voor de composthoop. Gebruik bijvoorbeeld groenteafval en fruitresten en meng dit met afval uit de tuin. Zorg ook voor droge en natte materialen, en harde en zachte materialen. Houd er rekening mee dat de materialen al wel fijn genoeg zijn gemaakt: anders duurt het composteren erg lang. Het is ook belangrijk om te werken in lagen en groen en bruin materiaal met elkaar te mengen. Denk bijvoorbeeld aan tuinafval, dat je mengt met takken en bladeren. Werk ook in de juiste verhoudingen en lagen.

Het composteerproces

Het is belangrijk om genoeg geduld te hebben als je gaat composteren. Wanneer de composthoop daadwerkelijk is omgetoverd tot compost, is afhankelijk van het materiaal en de omstandigheden. Over het algemeen duurt het wel een aantal maanden voordat je het compost gebruiken. Het is daarom belangrijk om regelmatig te beluchten, om te keren en te controleren of de hoop wel vochtig genoeg is. Als de composthoop bruin begint te worden en begint te kruimelen, is de composthoop nagenoeg klaar.

Veelvoorkomende fouten vermijden

Het is belangrijk om veelvoorkomende fouten bij het composteren te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan etensresten toevoegen die niet op de composthoop horen. Ook is het belangrijk om geurproblemen te voorkomen, door bijvoorbeeld te werken met lagen en de hoop genoeg te laten luchten. Ook voldoende bruin materiaal toevoegen kan een oplossing zijn. Daarnaast wil je natuurlijk voorkomen dat er ongedierte bijkomt.

Veelgestelde vragen over het starten van je composthoop

Wat is composteren en waarom zou ik het doen?

Composteren is het natuurlijke proces van het omzetten van organisch afval in voedzame bodemverbeteraar. Het helpt afval verminderen en verbetert de bodemkwaliteit.

Wat kan ik allemaal composteren?

Je kunt fruit- en groenteafval, koffiedik, bladeren, gras, kleine takjes en zelfs papier en karton composteren. Vermijd vlees, zuivel en ziek plantmateriaal.

Hoe begin ik met composteren?

Kies een geschikte locatie, verzamel bruin en groen materiaal, en begin met lagen maken in je compostbak of -hoop.

Moet ik mijn composthoop omdraaien?

Ja, af en toe omdraaien bevordert de luchtcirculatie en versnelt het composteringsproces.

Waarom ruikt mijn composthoop slecht?

Een onaangename geur kan wijzen op een onjuiste verhouding tussen bruin en groen materiaal of te veel vocht. Voeg meer bruin materiaal toe en zorg voor goede beluchting.

Hoe lang duurt het voordat ik bruikbare compost krijg?

Dit varieert, maar het kan enkele maanden tot een jaar of langer duren, afhankelijk van de omstandigheden en het composteringsproces.

Kan ik composteren als ik in een appartement woon?

Ja, je kunt kleine compostbakken of wormenbakken gebruiken voor binnencompostering.

Mag ik onkruidzaden in mijn composthoop gooien?

Het is beter om onkruid met zaden te vermijden, omdat de zaden kunnen overleven in de compost en later weer in je tuin kunnen groeien.

Kan ik mijn compost gebruiken in potplanten?

Ja, compost is een uitstekende bodemverbeteraar voor potplanten. Meng het met potgrond voor de beste resultaten.

Is compostering goed voor het milieu?

Ja, compostering vermindert afval dat naar stortplaatsen gaat en verbetert de bodemkwaliteit zonder schadelijke chemicaliën, waardoor het een milieuvriendelijke praktijk is.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *