Is je tuin toe aan een nieuwe loungebank? Wil jij wat verandering voor in je tuin? Wil je al een hele tijd je eigen loungebank maken? Weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen? Pak maar vast je gereedschap en lees snel verder!

1. Kies een plek uit

Voordat je gaat beginnen met het echte maakwerk is het ook erg handig om te weten waar je de bank zal willen neerzetten. Kijk bijvoorbeeld waar je het meeste plek hebt of wil je hem juist lekker in de zon neerzetten of wil je hem liever in de schaduw waar je even verkoeling kan opzoeken. Als je een goede plek hebt uitgekozen kun je gaan nadenken over het design van de bank.

2. Vormgeving

Wanneer jij je eigen loungebank gaat maken is het belangrijk dat je het ontwerp duidelijk hebt. Comfort is erg belangrijk bij het nadenken over de loungebank. Wil je bijvoorbeeld een rechte bank of juist een hoekbank? Je wilt natuurlijk kussens waarin je lekker kan wegzakken, maar het is niet de bedoeling dat je doorzakt of dat de bank gaat wiebelen. Je kan dit voorkomen door bijvoorbeeld extra pootjes te maken. 

Ook moet je gaan nadenken over welk materiaal je wilt gebruiken voor niet alleen de bank zelf, maar ook voor de kussens en welke kleuren je gaat kiezen. 

3. Bouwtekening bekijken

Als je een kant- en klaar-pakket gaat gebruiken voor het maken van je eigen loungebank dan is het handig om de bouwtekening eerst goed te bekijken en ook de zaaglijst. Hier staat vaak op wat je allemaal nodig hebt en vooral welke zaag je nodig hebt. Ben je niet zo’n held met zagen of kan je het niet doen? Je kan bij verschillende bouwmarkten het voor laten zagen. Controleer wel vooraf of dit ook bij de bouwmarkt kan bij jou in de buurt.

Het wordt vaak aangeraden om het hout goed te ordenen en in de volgorde te leggen hoe je het gaat gebruiken en pakken. 

4. Materiaal regelen

Als je niet een kant- en klaar-pakket gaat gebruiken dan moet je natuurlijk ook nog je eigen materiaal regelen. Je kan ook pallets gebruiken om je eigen loungebank te maken, dat is erg handig om te doen. Je kan ook naar een bouwmarkt gaan en daar verschillende materialen ophalen zoals planken. Als je er niet helemaal uitkomt met welke materialen je nodig hebt dan kan je natuurlijk ook een medewerker vragen wat die aanraadt.

5. In elkaar zetten

Een loungebank staat natuurlijk buiten in weer en wind. Zorg er dus voor dat je kiest voor watervast materiaal. Het is ook de bedoeling dat je alles gaat lakken daarna, natuurlijk met buitenlak. Je kan ook speciaal tuinhout kopen. Tuinhout is voor alles wat je nodig hebt rondom de tuin. Dit zijn houtsoorten, zoals hardhout, kastanje of eiken. Qua schroeven worden de ‘gewone’ schroeven vaak aanbevolen. De inbus- of torx-schroeven kunnen ook erg handig zijn hiervoor.

Het is het mooiste als je een ontwerp kiest dat je zelf mooi vindt, maar waar je het minste de schroeven terugziet. Dat maakt het kiezen van het ontwerp wel een stuk lastiger. Als dit te lastig wordt dan wordt het ook vaak aangeraden om een ontwerp te kiezen wat een beginner ook kan maken, maar dan zorgen dat het er niet uit ziet als dat een beginner het heeft gemaakt.

6. De afwerking

Het kan best wel veel tijd kosten om een goede afwerking te hebben. Als je een mooier resultaat wilt hebben dan is het handig om echt goed te gaan schuren, want dat geeft het mooiste resultaat. Als je tevreden bent met je schuurwerk kan je daarna de lak er overheen doen. Als je de lak eroverheen hebt gedaan zie je toch een duidelijk verschil en ziet het er wat netter uit.

7. Decoreren

Als je tevreden bent met je eindresultaat en de bank is af, dan kan je beginnen met het decoreren van de loungebank. Een bijzettafeltje is al een erg leuke toevoeging om erbij te zetten. Je kan hiermee ook een beetje spelen met de vormen van de tafel. 

Kijk ook eens naar leuke kussens voor op de bank. Heb je bijvoorbeeld een grijze of bruine bank dan is het leuk om een vrolijke kleur te kiezen voor wat contrast.

Kan je ook met pallets een loungebank maken?

Jazeker, ook met pallets kun jij je eigen loungebank maken.

Is er ook speciaal tuinhout die je kan gebruiken voor een loungebank?

Ja, er bestaat ook zeker tuinhout. Dat is speciaal voor alles rondom de tuin.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn loungebank doorzakt?

Je kan dit voorkomen door bijvoorbeeld extra pootjes toe te voegen aan de loungebank.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *