Wil jij graag dat je planten goed gaan groeien? Wil jij je groene vingers even goed bijhouden? Het hebben van een goede bodem is erg belangrijk voor je planten. Weet je nog niet zo goed hoe je de bodem goed bijhoud en wat goed is voor de planten? Lees dan snel verder!

1. Goede bodem voor planten

Het hebben van een goede en gezonde bodem zorgt voor grote diversiteit aan micro-organismen en is rijk aan verschillende voedingsstoffen. Je zult zien dat planten beter gaan groeien en zich beter kunnen verdedigen tegen ziektes en plagen als ze een goede bodem hebben. 

Een gezonde bodem kan ook beter vocht vasthouden, wat ervoor zorgt dat planten minder snel uitdrogen tijdens droge periodes, zo is de kans op wateroverlast ook een stuk minder. Een goede bodem zorgt ook voor vermindering van de uitstoot van broeikasgassen door koolstof op te slaan. 

2. Hoe zorg je voor een goede bodem?

Er zijn verschillende onderdelen die een positieve invloed hebben op de gezondheid van je bodemgrond. De bodemstructuur is een erg belangrijk onderdeel. Zorg ervoor dat je grond altijd luchtig of kruimelig is. Je krijgt je bodem zo door regelmatig de grond te beluchten en de bodem te bewerken met een spitvork, een spitvork gebruik je om de grond los te krijgen. De pH-waarde van je bodem is ook erg van belang. Dit moet namelijk in balans zijn, omdat een te hoge of te lage pH-waarde invloed kan hebben op de beschikbaarheid van voedingsstoffen van planten. Een gezonde boom heeft over het algemeen een pH-waarde tussen de zes en zeven.

Het is handig om ervoor te zorgen dat je bodem genoeg voedingsstoffen heeft. Bemest je bodem dus met compost of met organische meststoffen. Als je gebruik maakt van kunstmest en bestrijdingsmiddelen kan het schadelijk zijn voor de bodem en de natuurlijke vijanden van de planten doden. Als je toch nog last hebt van overlast gebruik dan biologische bestrijdingsmiddelen, zoals aaltjes.

Planten die een gezonde bodemstructuur hebben, dragen ook bij aan de bodemgezondheid. Bodembedekkers en andere planten zorgen voor een goede basis voor het bodemleven en die stimuleren de natuurlijke vijanden en planten. 

Zorg ervoor dat natuurlijke vijanden en plagen de weg naar je tuin kunnen vinden. Deze tip zorgt niet alleen voor een goede bodem, maar maakt je tuin ook een stuk levendiger. Je kan bijvoorbeeld een insectenhotel in je tuin plaatsen of nestkastjes ophangen voor de vogels. Als je je tuin ook leuk wilt maken voor andere dieren zoals egels of mollen dan kan je bijvoorbeeld takken en bladeren op een stapeltje leggen. Hoe meer je de bodem stimuleert, hoe gezonder de grond wordt.

3. Tips

Er zijn vele manieren om je grond gezond te houden. Vaak wordt meegegeven om het bodemleven te koesteren. De schimmels en bacteriën houden een soort evenwicht in stand in de grond. Veel plantenwortels werken samen met schimmels en met bacteriën in de grond. Een paar handige tips zijn onder andere:

  • Houd de grond zoveel mogelijk bedekt met blad, takjes en compost. 
  • Laat de bodem zoveel mogelijk met rust, bijvoorbeeld niet elke keer gaan schoffelen. 
  • Gebruik organische mest. Kunstmest is al snel te zout en daardoor wordt de bodem ook zwakker. In kunstmest zitten geen organische stoffen.
  • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen. In een gezonde grond groeien gezonde planten.
  • Houd de bodem begroeid! De wortels van de planten nemen niet alleen voedingsstoffen op uit de bodem, ze geven ook nog eens suikers af voor de bodem. 
Groeien planten beter met een gezonde bodem?

Jazeker, als planten een gezonde bodem hebben zal je zien dat ze beter gaan groeien.

Moet je de bodemgrond bedekt houden?

Ja, het wordt wel aangeraden om de bodemgrond bedekt te houden met blad en stengels bijvoorbeeld.

Wat is de pH-waarde van een gezonde bodem?

Een gezonde bodem heeft een pH-waarde tussen zes en zeven.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *