Groene inhoudsopgave
Met zijn bloemen in rood- en oranjetinten zal jouw tuin opgefleurd worden. Ook zie je deze vooral bij boeren, want afrikaantjes bevatten een stofje die aaltjes doodt. Dit zijn natuurlijk de boosdoeners wat betreft een mislukte oogst: aaltjes eten namelijk de wortels op van planten. Ook voor de moestuiniers is dit dus een perfecte plant.
Oorsprong
Wellicht denk je dat het afrikaantje uit Afrika komt. Toch is niets minder waar, want van oorsprong komt het afrikaantje uit Midden-Amerika. Tegenwoordig is het Afrikaantje in ieder continent te vinden – behalve op Antarctica dan. Dankzij Spaanse ontdekkingsreizigers zijn wij in Europa ook voorzien van het afrikaantje sinds de zestiende eeuw.
Vermeerderen
Het afrikaantje is een makkelijke plant wat betreft zaaien. Je kunt ze zaaien van half maart tot eind mei. Als de afrikaantjes zijn uitgebloeid, kun je de zaadjes die ze achterlaten opnieuw gebruiken voor het volgende seizoen.
Verzorging
De afrikaantjes staan het liefst in de volle zon. Ook willen ze graag, vooral in droge periodes, een extra slokje water. Als je ze niet voldoende water geeft zal hij niet verder groeien. Bovendien doen ze het goed als ze in grond staan met veel voedingsstoffen.
Groei en bloei
Na het seizoen zijn de afrikaantjes helaas uitgebloeid, want deze eenjarige plant is niet winterhard. Ze bloeien van juli tot de vorst; als je nog langer wil genieten van de plant kun je de bloemen in een vaas zetten. Het Afrikaantje groeit uit van een rode uitloper tot een oranje bloem.
Snoeien
Afrikaantjes hoeven niet gesnoeid te worden. Het is overigens wel aan te raden om dode en verwelkte bloemen weg te halen met een scherpe snoeischaar. Zo ziet jouw tuin er een stukje florissanter uit.