Groene inhoudsopgave
Mmm, dille is een heerlijke kruid. Het ruikt lekker en het is een fijne smaakmaker. Hoewel wij en de bijen zo gek zijn op de geur van dille, houdt de geur juist bladluizen tegen. Gelukkig maar, want om van die beestjes af te komen is zo makkelijk nog niet. Win-win!
Planten
Dille houdt er niet van om verpot te worden. Zet hem daarom na aanschaf direct in de volle grond of in een pot waar hij het een lange tijd in kan volhouden. Je kunt er ook voor kiezen om dille te zaaien. De zaden zaai je op een plekje in de zon of halfschaduw rond april en mei. Zaai de zaden een halve centimeter diep.
Verzorging
Tijdens het ontkiemen van de zaden is het verstandig om de grond lichtvochtig te houden. Eenmaal in de volle grond hoef je de dilleplant niet zo heel veel aandacht meer te geven en redt hij zichzelf. Bij extreme droogte mag je hem wel wat extra water geven. Hij verlangt naar een plekje in de zon en wil het liefst staan in een luchtige, vochtdoorlatende grond.
Dille is een winterharde plant. In de winter zal wel alles afsterven wat je ziet boven de grond, maar zal in de lente wel weer opnieuw opkomen.
Oogsten
Waarschijnlijk kun je acht weken na het zaaien de dille oogsten. De beste tijd voor het oogsten is wanneer de blaadjes smalle takjes vormen en er net bloemknopjes te zien zijn. Tijdens het oogsten moet je de hele plant afknippen op ongeveer vijf centimeter boven de grond. Overigens is dille wel het lekkerst als je het meteen serveert, maar je kunt het ook een aantal dagen bewaren in de koelkast.
Vermeerderen
Je kunt de dilleplant makkelijk vermeerderen door middel van stekken. Je knipt simpelweg twee centimeter van een takje af en haal alle blaadjes, op de bovenste twee na, eraf. Het einde van de tak zet je in een glaasje met water. Nu is het wachten op nieuwe wortels, waarna hij later de grond in mag.
Lijst met de 10 beste Dille aanbiedingen