Groene inhoudsopgave
De peterselie is een harde groeier. Bovendien is het een makkelijke plant om te kweken en je krijgt hier veel voor terug: een lekkere smaakmaker! De peterselie zorgt net voor die ene frisse touch aan jouw avondmaaltijd.
Planten
Je kunt de peterselie in jouw tuin planten, maar nog leuker is om de plant zelf te zaaien en hem te zien groeien. Vanaf half februari kun je beginnen met het zaaien van de kruid. Begin zo vroeg mogelijk, omdat je dan zo lang mogelijk kunt genieten van de peterselie. Als je vroeg begint is het belangrijk om binnenshuis te zaaien. Vanaf mei mogen de baby-peterselies naar buiten in de volle grond.
Verzorging
In tegenstelling tot veel kruiden, houdt de peterselie niet van de zon. Als hij te licht staat zal het blad geel worden en hij zal niet goed groeien. Bovendien houdt de peterselie van een koele grond, genoeg water en een plekje in de schaduw. Ook heeft de plant niet veel voeding nodig maar hij kan ook niet heel goed groeien wanneer je dit overslaat.
De peterselie is een tweejarig kruid en is dus redelijk winterhard. Dit is echter wel afhankelijk van hoe streng de winter is en of de peterselie in de volle grond staat of in een pot. In een pot is het aan te raden om ‘m in de schuur of garage te zetten. In de volle grond kun je altijd de plant beschermen.
Oogsten
Je kunt de stengels en bladeren van de peterselie oogsten wanneer jou het uitkomt. Let er wel op dat het kruid groot genoeg is en dat er altijd wat stengels en bladeren overblijven, zodat de plant door kan groeien.
Vermeerderen
Je kunt allereerst de peterselie vermeerderen uit zaden, wat hierboven al is beschreven. Ook kun je de peterselie vermeerderen door hem te stekken. Je knipt hiervoor en tien tot twaalf centimeter lange tak af, waarbij je de onderste bladeren weghaalt. Zet deze in de potgrond en houd de grond licht vochtig. Het stekje wil graag in het indirecte licht staan.