Groene inhoudsopgave
All time favourite: de pannenkoekplant! In de jaren zeventig was deze plant al ongekend populair, en heeft de laatste jaren zijn comeback gemaakt. Wij zijn in ieder geval gek op zijn grote ronde bladeren én hoe eenvoudig hij vermeerderd kan worden.
Oorsprong
Deze beauty behoort tot de Pilea-familie. De Pannenkoekplant wordt ook wel de Pilea peperomioides genoemd. Deze plant komt oorspronkelijk uit China en staat daar symbool als een fortuin. In de twintigste eeuw is de plant pas bekend geworden in Europa en werd toentertijd alleen gekweekt in Scandinavië. Gelukkig worden ze nu ook hier gekweekt waardoor het een stuk makkelijker is geworden om aan deze plant te komen.
Dier- en kindvriendelijk
Met de pannenkoekplant hoef je niet bang te zijn dat deze jouw dier of kind vergiftigd.
Water
De pannenkoekplant vraagt zo nu en dan een slokje water. Een keer per week is meestal voldoende, alleen mag er geen water onder in de pot blijven staan. Deze plant is gevoelig voor wortelrot. Ook vindt hij het lekker om zo nu en dan besproeid te worden. Gele bladeren kunnen een teken zijn van te veel water, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. De pannenkoekplant stoot ook oude bladeren af om ruimte te maken voor nieuwe. Dit zijn dan vooral de onderste bladeren.
Licht
De pannenkoekplant staat graag in het licht, maar niet in het felle zonlicht. Zet ‘m dus zeker niet voor een raam op het zuiden, maar liever voor een raam op het noorden.
Voeding
Een keer per maand verdient de pannenkoekplant het om een slokje voeding te krijgen bij zijn drinkbeurt. Doe dit overigens wel alleen in de lente- en zomermaanden.
Verpotten
Een keer in de twee jaar mag je de pannenkoekplant in een groter potje zetten. Zo kan hij nog groter worden! Doe dit verpotten wel in de lente, zodat hij makkelijker van de schade kan herstellen.