Groene inhoudsopgave
Hoe lekker is het om te kunnen genieten van verse tomaten uit eigen tuin? Dat dacht ik. Bovendien is de tomatenplant geen moeilijke plant in de verzorging zodat jij wordt beloond met sappige, zoete tomaten. Wel is het belangrijk om de plant regelmatig te dieven, en dan hebben we het niet over iemand die jouw plant probeert te stelen.
Zaaien
Rond eind maart en half april kun je tomatenzaden binnen zaaien. Zet de zaden op een warme plek neer, bijvoorbeeld op de vensterbank. Als je vervolgens de zaailingen eind mei buiten zet kun je eind juli genieten van de eerste tomaten. De plant zal vervolgens doorgroeien tot half oktober. Het is overigens wel goed om te benoemen dat er genoeg ruimte moet zitten tussen iedere plant: zon 25 centimeter.
Verzorging
Tomatenplanten drinken als een gek. Geef ze daarom flink wat water, vooral als ze in een pot staan. Als ze in de volle grond staan hoeven ze niet per se elke dag water. Daarnaast wil de tomatenplant op een warme plek staan in de volle zon. Hoe meer zonlicht ze krijgen hoe zoeter jouw tomaten zullen smaken. Oh ja, ook willen ze beschut staan.
Een tomatenplant is helaas niet winterhard. Je kunt hem wel laten overwinteren op een lichte en warme plaats, of binnen in huis.
Oogsten
Meestal kun je tomaten tien weken na het zaaien oogsten. Een tomaat is rijp als hij van groen naar rood, geel, wit, oranje of paars kleurt. Zorg ervoor dat je altijd boven het kroontje plukt. Zo blijven de tomaten het langste vers.
Snoeien
Het is belangrijk om de tomatenplant te snoeien. In vakjargon wordt het bij tomatenplanten ook wel ‘dieven’ genoemd. Een tomatenplant is namelijk een kei in het maken van zijscheuten, terwijl je natuurlijk liever vruchten ziet. Dit zijn zijtakken die in de oksel van een tak groeien. Het is belangrijk om deze weg te dieven, want door deze takken wordt de plant zwakker en zal hij minder energie steken in het aanmaken van vruchten.