Groene inhoudsopgave
Met zijn zachte bladeren, felle kleuren en heerlijke geuren zal jij ongetwijfeld van viooltjes houden. Daarnaast zijn het geen moeilijke planten om te onderhouden: hij doet het eigenlijk overal als je ze regelmatig water geeft.
Oorsprong
Van oorsprong komen viooltjes uit de bergen waar hij prima kon groeien op stenen. Dit maakt het viooltje in onze tuinen nog steeds geschikt om te groeien tussen stenen en tegen muren. Het viooltje is familie van de Violaceae.
Vermeerderen
Je kunt viooltjes zaaien vanaf midden mei tot augustus, zodra de nachtvorst voorbij is. De viooltjes zullen het jaar erop uitkomen. Je kunt de zaden zaaien in de moestuin of in potjes. Druk de zaden heel voorzichtig aan en bedek daarna met een laagje potgrond.
Verzorging
Het viooltje maakt niet uit in wat voor soort grond hij staat; of het in de volle grond is of in potjes. Wel is de standplaats voor de viooltjes erg belangrijk. Het liefst heeft een viooltje een plek in de halfschaduw. Viooltjes die continu in de zon moeten staan zullen het erg moeilijk hebben. Zo nu en dan schaduw is dus perfect! Daarnaast mag je ze regelmatig water geven.
Groei en bloei
Er bestaan viooltjes die eenjarig zijn, maar sommige bloeien ook meerdere jaren. Eigenlijk blijven alle viooltjes mooi voor een lange tijd. Soms wel van de vroege lente tot de late herfst. Totdat de vorst in het vizier komt, zullen de viooltjes stoppen met bloeien. Daarnaast zijn de meeste viooltjes winterhard: je kunt dus extra lang genieten van deze plant.
Snoeien
Het is belangrijk om uitgebloeide bloemen weg te halen om de groei te bevorderen. Op deze manier steekt de viool zijn energie in het maken van nieuwe bloemen. Ook kun je de plant wat terug knippen om een mooiere vorm te creëren.