Groene inhoudsopgave
De slaapkamergeluk wordt vaak gebruikt voor een hangplant. De kleine, frisgroene blaadjes zijn kenmerken die helemaal bij deze plant horen. Zoals je al leest in de naam zie je deze plant ook vaak terugkomen in de slaapkamer. Waar kan je ze het beste kopen? Wat voor plant is het eigenlijk? En hoe zorg je voor deze plant?
1. Wat voor plant is het?
De slaapkamergeluk is een bodembedekker met hele kleine ronde blaadjes. Deze blaadjes zijn maar liefst zo klein dat ze slechts een halve centimeter in doorsnede worden. Deze blaadjes groeien aan stengels die maximaal enkele tientallen centimeters lang worden. De stengels zijn lichtgroen en zeer dun, qua dikte wordt het wel eens vergeleken met een ijzerdraadje.
De stengels kunnen niet klimmen. Ze gaan eigenlijk bijna meteen hangen, waardoor de slaapkamergeluk een maximale hoogte van maar een paar centimeters bereikt. Als je ze in de huiskamer laat groeien dan wordt het uiteindelijk een hangplant die vanuit de pot recht naar beneden hangt.
Tuinieren noemen slaapkamergeluk ook wel een woekeronkruid. Dit komt doordat slaapkamergeluk een soort wortel schiet bij elk blaadje dat de grond raakt. Het vormt zo al snel een laag zeer hecht tapijt. Het helpt ook niet mee dat de plant weinig nodig heeft om zich voort te planten. Als je de plant niet volledig verwijdert, kan hij zich gewoon weer herstellen.
Je kan de plant ook als kamerplant kweken, maar hij is niet helemaal geschikt voor de winter. Lichte vorst kunnen ze nog wel overleven, maar een strenge winter met temperaturen lager dan min tien graden Celsius, dat wordt te koud voor slaapkamergeluk.
2. Oorsprong
Slaapkamergeluk komt van oorsprong uit het Europese Middellandse Zeegebied en dan vooral van de eilanden zoals Sardinië en Corsica. Daar wordt het niet al onkruid beschouwd. In andere landen wordt het ook wel een tuinplant genoemd, en op plaatsen waar het niet heel hard vriest, is slaapkamergeluk amper uit te roeien. Dit is zo in bijvoorbeeld Zuid-Engeland, maar ook in bepaalde delen van de VS en Australië. In verschillende Engelssprekende landen is dit plantje ook wel bekend onder de naam: Corsican Curse, oftewel Corsicaanse vloek.
3. Verschillende soorten
Slaapkamergeluk komt in drie verschillende soorten voor. De eerste soort en meest bekende wordt ook Soleirolia soleirolii genoemd, die heeft de frisgroene blaadjes. De andere twee soorten heten: Soleirolia soleirolii ‘Aurea’, deze heeft wat meer geelgroene tot goudgele blaadjes. Dan heb je ook nog de Soleirolia soleirolii ‘Argentea’ en die heeft juist weer zilvergroene blaadjes. De drie soorten zijn over het algemeen hetzelfde, het enige verschil is dat ze andere kleur blaadjes hebben.
Soms krijgt de slaapkamergeluk ook wel eens andere namen, zoals in Nederland wordt die ook wel eens de ‘Baard van Mozes’ genoemd. In het oud Latijn krijgt die ook de naam Helxine soleirolii, die wordt heel soms nog gebruikt.
4. Verzorging
Deze plant is best gemakkelijk te verzorgen en heeft weinig eisen. Zorg er wel voor dat de eisen die de plant heeft dat die goed verzorgd worden. De slaapkamergeluk is een behoorlijke dorstige plant. Houd hem daardoor in de winter altijd licht vochtig en in de zomer moet de plant ruim water hebben gehad. Kijk wel uit dat je niet te veel water gaat geven. Ook is het belangrijk dat je de plant van onderen water geeft.
De plant kan het beste groeien bij kamertemperatuur, dus tussen de 18 en 25 graden. Warmer hoeft ook niet voor de plant. Kouder is niet heel erg, maar dan groeien ze wel minder snel.
Je kan de slaapkamergeluk het beste in een vrij lichte kamer neerzetten, maar niet in het directe zonlicht, daardoor kunnen de blaadjes verbranden. Een plaats in het halfdonker, bijvoorbeeld een slaapkamer, is ook prima, vandaar ook de naam.
In de zomer kun je bij goede groei tweewekelijks een halve dosis van plantvoeding.
Je hebt drie soorten van deze plant. Het verschil tussen deze drie planten zijn dat ze drie verschillende kleuren blad hebben.
Nee, het kan wel tegen lichte vorst, maar niet onder de min tien graden Celsius.
Het wordt aangeraden om de plant neer te zetten op een plek met kamertemperatuur dat is tussen de 18 en 25 graden.