Een leuk extraatje achter of voor je huis, dit gaat al erg ver terug. Hierdoor zijn thema’s en stijlen ontstaan die we tot op de dag van vandaag kennen en adoreren. Wil je weten welke er zijn? Hier zijn er een aantal, misschien krijg je zelf inspiratie voor je eigen tuin!

Renaissance tuinen

We gaan even terug in de tijd en we maken een stop bij de renaissancetijd. Dit was rond de vijftiende eeuw, het idee kwam tot leven in het land Italië. Je kunt ze makkelijk herkennen. Neem bijvoorbeeld de indeling in vierkante patronen. In het hart van deze opgezette vierkanten staat een beeld, fontein of andere decoratie die de aandacht trekt. Elk deel van de tuin staat een moestuin, siertuin of boomgaard. Ook zijn er getrimde heggen om de verschillende onderdelen in de tuin te onderscheiden. Dus als je een fan bent van strakke tuinen, dan is de Renaissancetuin iets voor jou!

Engelse tuinen

Als je van tuinen houdt in zijn natuurlijke staat, dan kun je kijken naar Engelse tuinen. Hier laat je de vorm en indeling over aan de natuur zelf, met veel groen en bloemen. Dan heb je een mooi landelijk landschap. Je kunt zien of het een Engelse tuin is aan de grasvelden, heuvelachtige basis, en een afwisseling met bomen. Het Wilhelminapark in Utrecht is hier een mooi voorbeeld van. 

Kloostertuinen

Mocht je een fan zijn van kruiden, fruit en dergelijke plantjes? Kloostertuinen staan er vol mee, het staat er zelfs centraal. Alle planten staan soort bij soort en dat geeft een rustgevende sfeer. Niet alleen kleine plantjes, ook moestuinen en fruitbomen mogen niet ontbreken. Kloostertuinen stonden vroeger bekend als heling. Zij die de tuin bezochten, kwamen als herboren weer uit.

Franse tuinen

Ah, de beroemde Franse tuinen. Het heeft over het algemeen het hele jaar door dezelfde uitstraling. De Franse tuinen staan bekend om hun strikte ontwerp. Zeker met de sterke symmetrie en strakke lijnen. Vaak bestaan ze uit grote gazons plus planten en bomen die het hele jaar groen blijven. De hele tuin wordt vaak omlijst door hagen van beuk, haagbeuk of taxus. Een potager of moestuin, die net als de rest van de tuin geometrisch ontworpen is, is een veelvoorkomend iets. En natuurlijk horen rozen hier ook bij!

Marokkaanse tuinen

Deze stijl is anders dan de tuinen die hiervoor werden uitgelegd. Er wordt vaak gebruikgemaakt van mozaïek en versierde tegels. Deze omlijnen dan de verdere onderdelen in de tuin. Denk maar aan de lage zitjes die voorzien zijn van glimmende, zachte kussens. Of de fonteintjes en de vijvers waar de kleur blauw veel terugkomt. Je kunt het verschil goed zien, deze tuinen staan in het teken van rust, zelfreflectie en geestelijke oefening. De wat meer westerse tuinen staan voor rust en recreatie. 

Japanse tuinen

De meest “zen” tuin van het lijstje zijn Japanse tuinen. In Japanse en oosterse tuinen wordt glinsterend grind zorgvuldig geharkt tot creatieve patronen. Water speelt een belangrijke rol, het wordt namelijk gezien als de bron van het leven. Dit wordt weer aangemoedigd met bruggetjes van steen. Planten zijn ook sterk aanwezig. Denk aan azalea’s, bamboe, Japanse esdoorns, waterlelies, mossen en bonsai, die elk een belangrijke plek krijgen, met ieder zijn eigen betekenis. Een groot voordeel van Japanse en oosterse tuinen is dat ze over het algemeen weinig onderhoud nodig hebben.

Veelgestelde vragen:

Hoe kan ik de historische tuinen toepassen in mijn eigen tuin?


Je kunt elementen uit verschillende historische tuinstijlen combineren om een uniek en persoonlijk tuinontwerp te creëren dat past bij je voorkeuren en omgeving. Denk aan het gebruik van symmetrie en strakke lijnen uit Franse tuinen, gecombineerd met de natuurlijke uitstraling van Engelse tuinen, bijvoorbeeld. Zo heb je je droomtuin in een oogwenk.

Hoe weet ik welke tuin bij mij past?

De beste tuinstijl voor jou hangt af van je persoonlijke smaak, de beschikbare ruimte en de omgeving van je huis. Het is een goed idee om verschillende tuinstijlen te onderzoeken en te overwegen hoe ze passen bij jouw levensstijl en esthetiek voordat je een definitieve keuze maakt. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Moet je een ritueel leren om een Japanse tuin te onderhouden?

Hoewel er geen specifieke rituelen zijn, wordt het zorgvuldig onderhouden van een Japanse tuin vaak gezien als een meditatieve oefening. Het regelmatig snoeien van planten, het harken van grindpatronen en het verzorgen van de vijvers kunnen allemaal bijdragen aan het behoud van de rust en harmonie in de tuin.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *