Groene inhoudsopgave
De naam van het beestje doet al een beetje vermoeden waar hij vandaan komt. De spint is namelijk familie van de spinsoorten. Het lastige aan spint is dat je deze beestjes amper ziet; je ziet vooral de spinnenwebjes die ze achterlaten in de plant.
Oorzaak
Spint houdt ervan om zich te bevinden in een warme en droge omgeving. Hier kunnen ze zich namelijk beter voortplanten. Ook is oude potgrond een goede thuisbasis om een nestje te creëren, net als planten die wat minder fitaal zijn en dus minder weerstand bieden tegen de beestjes. Net als vele andere diertjes komt spint binnen via kleding, tocht en andere planten.
Schade
Zoals net al werd benoemd, laat de spint een web achter. Ook al is dit niet schadelijk voor de plant, de plant ziet er daardoor wel minder fris uit. Helaas is dit niet het enige dat de spint achterlaat. Ze laten namelijk ook gaten achter in de bladeren waar ze hun voedingsstoffen uit halen. Dit veroorzaakt ook nog eens bruine punten en gele bladeren. Een spint kan achttien tot twintig cellen per minuut kapotmaken in de plant. Het komt niet gauw voor dat een plant doodgaat door spint, maar een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje.
Behandeling op natuurlijke wijze
Wanneer de plant nog niet volledig is gekoloniseerd door de plant, kun je eerst de geïnfecteerde bladeren weghalen. Ook kun je de plant besproeien met koud water, waar spint geen liefhebber van is. Meng dit water met twee procent handzeep en een procent spiritus. Besproei net zo lang totdat de spint is verdwenen. Als dit niet werkt, kun je kijken naar een bestrijdingsmiddel.
Behandeling met bestrijdingsmiddelen
Wanneer de bestrijding op natuurlijke wijze geen succes is, kun je kiezen voor roofmijten en -wantsen. Deze eten de larven, eitjes en de spint zelf op. Ook kun je kiezen voor bestrijdingsmiddelen die niet schadelijk zijn voor het milieu.
Veelgestelde vragen over spint
Spint kun je herkennen aan een klein beestje dat lijkt op een spinnetje. Een spint zit graag in je plant.
Spint kan wel gevaarlijk zijn voor jouw plant; spint zuigt sappen uit jouw plant waardoor jouw plant minder voedingsstoffen binnenkrijgt.
Als er eenmaal een plant besmet is met spint, kan dit beestje eenvoudig overspringen naar de andere plant en zo ook de plant besmetten.