Verduurzamen is een begrip dat ons steeds om de oren vliegt. Het wordt in en rondom het huis steeds populairder én belangrijker. Ook jij kunt al een groot verschil maken als jij een duurzame tuin weet te kweken – en in dit geval dus de moestuin. Maar, hoe pak je dit aan? Hieronder helpen wij jou op weg.

1. Kweek je eigen groenten en fruit

Natuurlijk ben je al goed op weg wanneer je een moestuin wil beginnen. Je hoeft namelijk minder vaak naar de supermarkt voor een kropje sla, wat een aantal kilometers bespaart. Ook hoeft het kropje sla niet meer van het platteland te komen richting de supermarkt, wat ook weer scheelt in de vervuilende stoffen. Bovendien zijn de zelfgekweekte groenten en fruit ook nog eens goed voor jouw lichaam. Deze worden namelijk niet ondergespoten met bestrijdingsmiddelen.

2. Kies voor biologisch

Wanneer jij op zoek gaat naar geschikte planten of zaden voor in jouw moestuin, is het een goede keuze om voor biologisch te gaan. Als je niet kiest voor biologisch, weet je niet honderd procent zeker wat voor planten jij in huis haalt. Ook deze kunnen ondergespoten zijn met chemicaliën en andere stoffen. Voor je het weet zitten er insecten bij deze plant die deze dodelijke stoffen binnenkrijgen. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

3. Oogst de eigen zaden

Wanneer de planten in jouw moestuin uiteindelijk zaden gaan afgeven, kun je deze hergebruiken. Dit is niet alleen een duurzame keuze, maar het is ook nog eens heel leuk om te doen! Bovendien is de groeiwijze van de plant een leuk proces om in de gaten te houden en je kunt dit ieder jaar herhalen. Zo profiteer je erg lang van jouw moestuinplanten.

4. Gebruik regenwater

Heb jij een regenton in de tuin? Maak daar dan gebruik van om jouw moestuin een duurzame touch te geven. Dit is niet alleen beter voor het milieu, jouw plant zal er ook een stuk blijer van worden. In regenwater zit namelijk geen kalk, wat slecht is voor de planten. Planten blij, jij blij!

5. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen

Met het gebruiken van chemische bestrijdingsmiddelen dood je een hoop beestjes. Dat is misschien jouw bedoeling, maar er zijn talloze beestjes die wél goed zijn voor jouw moestuin. Denk maar aan de wormen en de lieveheersbeestjes. Bovendien is het belangrijk om biologische mest te gebruiken in plaats van kunstmest.

Veelgestelde vragen

Wat is duurzaam tuinieren?

Met duurzaam tuinieren kun je bijvoorbeeld spullen recyclen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een vogelhuisje met hout dat je nog had liggen, waar je anders toch niks mee deed. Ook is het belangrijk om de biodiversiteit in je achterhoofd te houden.

Waarom regenwater geven aan planten?

Regenwater bevat minder kalk. Dat is beter voor de planten, aangezien de planten zo minder gauw worden aangetast.

Wat is het gevaar van chemische bestrijdingsmiddelen?

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn gevaarlijk, omdat deze chemische stoffen ook in de grond, het water en de lucht kunnen komen. Gebruik in je moestuin dus alleen maar biologische middelen.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *