Groene inhoudsopgave
Om jouw tuin een mediterrane sfeer te geven mag lavendel zeker niet ontbreken. Lavendel is een heerlijk ruikende plant en ziet er ook nog eens prachtig uit. Tenzij hij er niet meer zo florissant bijstaat. Is dat bij jou het geval? Dan is dat nog geen reden tot paniek, want je kunt jouw lavendel vrij eenvoudig vermeerderen. Hoe je dat doet, lees je hieronder in dit artikel.
1. Pak de lavendel erbij en scheur takjes af
Een lavendel vermeerderen is de moeilijkste klus niet. Het enige dat je nodig hebt is de lavendel en een pot met potgrond. Inspecteer de lavendel eens en ga op zoek naar niet-bloeiende delen van de plant. Deze stengels hebben dus geen bloemen, maar zien er alsnog wel gezond uit. Ze hebben een mooie groene kleur. Scheur een aantal van deze stengels af, en zorg ervoor dat ze zo’n tien centimeter lang zijn.
Let op dat er een hiel aan het takje zit, oftewel een stukje bast. Hier zullen de nieuwe wortels uit groeien. Heb je de tak iets te fanatiek afgescheurd en zit er geen hiel aan? Dan kun je met een scherp mesje de onderkant van de stengel wegsnijden.
2. Haal de onderste bladeren weg
Het is belangrijk dat je de onderste bladeren van de stengel weghaalt. Je houdt dus inderdaad een stengel over met aan de bovenkant blad, en aan de onderkant een kaal gedeelte. Dit kale gedeelte gaat zometeen in de grond.
3. Doe de lavendelstekken in de grond
Vul een potje met luchtige potgrond. Meng wat stekgrond en perliet door elkaar en stop de stekjes in het potje. Zorg ervoor dat de stekjes elkaar niet raken, maar zorg er wel voor dat de onderkant van ieder stekje goed in aanraking komt met de potgrond. Geef regelmatig water aan de stekjes en zet de stekjes op een warm plekje. Doe een plastic zakje over de stekjes, zodat je een soort minikas creëert. Nu is het afwachten totdat de stekjes zullen gaan groeien!
Zo verzorg je lavendel
Na een aantal weken, nadat de stekken wortels hebben gevormd, kun je het zakje over het potje weghalen. Hoe je erachter komt of de stekken wortels hebben aangemaakt? Je kunt zachtjes aan iedere stek trekken. Wanneer deze vastzit in de grond, heeft het wortels aangemaakt. Je kunt de stekken in de volle grond zetten zodat de stekjes verder zullen groeien. Geef iets minder water dan dat je gewend was, want je kunt bij lavendel beter te weinig dan te veel water geven. Een lavendel gaat bovendien pas dood bij te veel water. Daarnaast staat de lavendel graag in de volle zon.
Veelgestelde vragen
De beste tijd om lavendel te stekken, is in de maand augustus.
Een hieltje aan een stek is een stuk bast van de plant. Stekken met een hiel zorgt ervoor dat de kans op rotten kleiner wordt.
De lavendelstekken moeten wel water krijgen, maar een grote lavendelplant kun je maar beter met rust laten wat betreft water geven. Een lavendelplant gaat namelijk sneller dood bij te veel water, dan bij te weinig.