Groene inhoudsopgave
Krijg je geen genoeg van jouw favoriete plant? Dan is het een leuk idee om jouw plant te gaan stekken. Door te stekken, kun je jouw plant namelijk vermeerderen. Wellicht is het een goede optie om jouw plant te gaan stekken op water – mits jouw plant daar natuurlijk geschikt voor is. Hieronder vertellen we je hoe je jouw plant kunt gaan stekken op water.
Wat je nodig hebt
Allereerst is het belangrijk om de nodige materialen in huis te halen. Zo moet je een schone schaar of een schoon mes bij je hebben, waarmee je een stuk van de plant kunt snijden of knippen. Ook is het leuk om doorzichtige glazen of potjes te hebben, zodat je het groeiproces in het water met eigen ogen kunt meemaken. Vervolgens kun jij jouw plant gereedmaken voor het stekken.
Selecteren van de te stekken plant
Wil je graag een plant stekken in het water? Dan is het belangrijk dat je de juiste plant kiest. Zo moet de plant allereerst gezond en sterk zijn. Vervolgens is het goed om te kijken of je deze plant überhaupt kunt stekken in water. Er bestaan namelijk verschillende manieren van stekken die verschillen per plant. De ene plant laat zelf stekjes groeien, denk bijvoorbeeld aan de pannenkoekplant, terwijl je bij de andere plant een stuk blad moet afsnijden, zoals de vrouwentong. Ook kan het zijn dat je een luchtwortel van de moederplant moet snijden, die je vervolgens in het water kunt zetten. Het is belangrijk om te achterhalen welke manier van stekken het beste bij jouw plant past.
Het stekproces
Als je eenmaal de juiste manier voor het stekken hebt gevonden, is het belangrijk om de juiste stappen te volgen.
Als je bijvoorbeeld een pannenkoekplant wil stekken, is het belangrijk dat het stekje groot genoeg is om weg te halen. Snij het stekje zo dicht mogelijk af bij de stam van de moederplant, zodat je de wortels van het stekje kunt meenemen. Deze zet je vervolgens in het water. Als het stekje genoeg wortels heeft, mag het in de grond.
Als je bijvoorbeeld een vrouwentong wil stekken, is het belangrijk dat je een stuk blad afsnijdt. Het afgesneden deel zet je in het water, maar kun je ook in de grond zetten. Zorg ervoor dat je het afgesneden deel eerst een paar dagen laat drogen voordat je het in het water zet.
Je kunt ook een stuk tak van de moederplant afsnijden waar een luchtwortel aanzit. Dit is bijvoorbeeld bij de monstera het geval. Uit de luchtwortel kan weer een nieuwe stengel groeien. De luchtwortel is een bruin, klein uitsteeksel. Deze moet je in het water leggen.
Stekken in water
Het is belangrijk om te stekken in schoon water. Ook is het belangrijk om het water in de gaten te houden. Het water moet natuurlijk niet worden verdampt, waardoor de stek droog komt te staan. Houd het dus in de gaten en vul waar nodig bij. Bovendien kun je ook het water eens in de zoveel tijd verversen.
Veelgestelde vragen over stekken in water
Stekken in water is een methode waarbij delen van een plant in water worden geplaatst om nieuwe wortels te vormen en zo een nieuwe plant te kweken.
Vele planten zoals Pothos, Monstera, en Philodendron zijn geschikt voor waterstekken. Zoek naar planten die gemakkelijk wortels vormen.
Gebruik een schone schaar of mes en snijd net onder een knooppunt of bladoksel, zodat er een stengel van enkele centimeters overblijft.
Dit varieert per plant, maar meestal zie je binnen 2-4 weken de eerste wortels.
Kraanwater werkt meestal prima, maar sommige mensen geven de voorkeur aan gefilterd of gedestilleerd water om chloor en andere chemische stoffen te vermijden.
Ververs het water elke week of wanneer het troebel wordt om bacteriegroei te voorkomen.
Het is niet noodzakelijk, maar het gebruik van een wortelstimulerend hormoon kan het wortelvormingsproces versnellen.
Wanneer de wortels ongeveer 2-3 cm lang zijn, zijn ze klaar om overgeplant te worden naar aarde.
Controleer of de snede correct is en of de stek niet te diep in het water staat. Zorg ook voor voldoende licht en warmte.
Sommige planten kunnen permanent in water blijven, maar de meeste doen het beter als ze uiteindelijk in aarde worden overgeplant.