Groene inhoudsopgave
Wil je graag tuinieren, maar wil je hier niet te veel geld aan uitgeven? Dan kun je een aantal opties overwegen. Je kunt het tuinieren namelijk zo duur of zo goedkoop maken zoals jij dat zelf wil. Hieronder hebben we daarom een aantal tips voor je opgesomd hoe je voordelig kunt gaan tuinieren.
Slimme aankoopstrategieën
Allereerst is het een goede tip om slim aankopen te doen voor de tuin. Koop bijvoorbeeld zaden, planten en tuingereedschap in de aanbieding. Hiermee kun je al flink wat geld besparen, maar hiervoor moet je natuurlijk wel in de gaten houden welke winkels deze producten in de aanbieding doen.
Daarnaast kunnen planten best wel prijzig zijn. Vooral planten die al oud en volgroeid zijn, zijn duurder. Dit komt natuurlijk omdat de planten al mooi volgroeid zijn en je er dus meteen van kunt genieten in de tuin. Als je graag voordelig wil tuinieren, is het slimmer om te kiezen voor een wat jongere plant. Deze zijn vaak goedkoper, maar ook vaak kleiner. Houd hier dus wel rekening mee. Ook het verzorgingsproces komt er dan nog bij kijken; hier moet je wel tijd voor vrijmaken. Je kunt natuurlijk ook helemaal bij het begin beginnen, door te gaan zaaien.
Als je tuingereedschap wil aanschaffen, is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit. Je wil natuurlijk niet het gereedschap een jaar later opnieuw moeten aanschaffen, omdat het onbruikbaar is geworden. Zo moet het tuingereedschap niet snel gaan roesten, bijvoorbeeld. Zorg er daarom voor dat je let op de kwaliteit en duurzaamheid van het gereedschap, zodat je er des te langer van kunt genieten en je dus daarop weer kunt besparen.
Zelf zaaien en vermeerderen
We benoemden het net al even kort: je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zaden te zaaien. Hiermee kun je zelf een plant of een boom laten groeien, maar zorg er wel voor dat hier een boel tijd overheen gaat.
Je kunt er ook voor kiezen om planten te vermeerderen. Je kunt namelijk veel planten stekken, zodat je dus van een plant, twee plantjes kunt maken. De manier van stekken verschilt per plant; het is belangrijk om je hierin te verdiepen, voordat je zomaar aan de slag gaat. Bij de ene plant moet je een stengel afknippen en in het water zetten, en wachten totdat er wortels beginnen te vormen. Vervolgens kan deze in de grond en heb je een nieuwe plant. Bij de andere plant moet je gaan afleggen, waarbij de tak – die nog aan de plant vastzit – in contact komt met de grond, en zo wortels kan aanmaken.
Creatieve en budgetvriendelijke tuinprojecten
Je kunt ook bepaalde DIY-tuinprojecten bedenken die niet veel kosten. Denk daarbij aan het zelf maken van een tuinmeubel, of het zelf maken van decoratie in de tuin. Je kunt ook heel eenvoudig een budgetvriendelijke moestuin maken, door simpelweg een stuk tuin af te schermen en dat als moestuin te gaan gebruiken. Hier kun je vervolgens weer zaden instoppen.
Slimme onderhouds- en besparingstips
Daarnaast is het belangrijk om efficiënt water te gebruiken in de tuin. Gebruik nooit te veel water, maar ga hier zuinig mee om. Een tip is om een regenton aan te schaffen en hierin het regenwater te laten opvangen. Ook composteren is een budgetvriendelijke tip om jouw tuin te voorzien van voeding.
Veelgestelde vragen over voordelig tuinieren
Koop inheemse planten, let op aanbiedingen en kies voor kleinere maten om kosten te drukken.
Ja, zaaien is meestal goedkoper en biedt een breed scala aan plantopties.
Populaire opties zijn lavendel, rozemarijn, aardbeien en vele vaste planten.
Gebruik oude pallets voor verhoogde bedden, hergebruik containers en potten, en zoek naar tweedehands tuinmeubilair.
Gebruik druppelirrigatie, vang regenwater op, en mulch om vocht vast te houden.
Probeer natuurlijke afweermiddelen zoals neemolie en knoflookspray, en moedig natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes aan.
Tomaten, basilicum, sla en bonen zijn vaak betaalbaar om zelf te kweken.
Creëer een aparte speelruimte, betrek kinderen bij het zaaien en oogsten, en plant kleurrijke en geurige planten.
Ja, compost is waardevol voor de tuin en je kunt beginnen met keukenresten en tuinafval.
Leer meer over tuinieren en planten, houd een tuinagenda bij, en deel zaden en planten met vrienden en buren om de kosten laag te houden.