Groene inhoudsopgave
Als je per ongeluk je plant te veel water hebt gegeven, kan dit grote gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk om daar iets aan te doen. Hieronder staat meer over wat je kunt en moet doen als je plant te veel water binnen gekregen heeft.
Te veel water
Soms heb je even niet door dat je te veel water geeft, dit kan gebeuren en is in eerste instantie niet ontzettend erg. Als het ineens toch wel erg te veel water is, of het is vaker gebeurd dat je te veel water hebt gegeven, kan dit al schade hebben opgericht. Dit kun je checken door je plant uit het potje te halen. Het is van belang om te kijken of de wortels van je plant nog wit of bruin zijn. Is dit niet het geval en zijn de wortels snotterig, dan heb je wortelrot.
Wat moet je doen?
Als je (nog) geen wortelrot hebt, maar je plant is wel erg nat, dan is het van belang om de plant te laten drogen. Dit kun je doen door de plant uit het potje te houden en door de wind te laten drogen. Ook kun je ervoor kiezen om de plant weer terug te zetten in het potje, maar geef het plantje de komende tijd geen water.
Wortelrot
Als je wortelrot hebt aangetroffen, is het van belang om de slechte wortels van de rest af te snijden. Ook zul je je plant moeten verpotten. Het is slim om je plantje toch nog even te laten drogen, om verdere rot tegen te gaan.
Hoe vaak moet je je planten water geven?
De hoeveelheid water per plant is natuurlijk verschillend. Niet elke soort plant heeft vaak water nodig. De ene heeft meer water nodig dan de ander. De gemiddelde kamerplant heeft om de paar dagen water nodig. Zoals hierboven al benoemd werd, is dit per plant verschillend. Het is dus belangrijk dat je goed je research doet of je informeren over de plant.
Veelgestelde vragen
Hoeveel water een plant moet krijgen, verschilt per plant. Bekijk daarom eerst de waterbehoeften voordat je fanatiek water gaat geven. Zo moet een bananenplant bijvoorbeeld elke dag water, terwijl een sansevieria makkelijk twee weken zonder kan.
Als een plant te veel water heeft gekregen en het water niet kan weglopen, ontstaat de kans op wortelrot. Bij wortelrot verrotten de wortels waardoor de plant uiteindelijk ook zal afsterven.
Het is belangrijk om de plant een tijdje te laten drogen. Ook kun je de natte potgrond weghalen en vervangen door droge potgrond. Lukt dit niet? Dan kun je eventueel een tampon in de potgrond stoppen, zodat de tampon het water op kan zuigen.