Groene inhoudsopgave
We zien het steeds meer: een gesloten terrarium of een terrarium in een flesje. Zo’n glazen ruimte zit vol met leuke plantjes. Leuk om zoiets te kopen in het tuincentrum, maar nóg leuker om zelf een terrarium te maken. Hieronder lees je stap voor stap hoe je een gesloten terrarium eenvoudig in elkaar kunt flansen.
Stap 1: Maak het terrarium schoon
Voordat je enthousiast aan de slag gaat om het terrarium op te vullen, is het belangrijk dat je de glazen ruimte dat een terrarium wordt, goed schoonmaakt. Maak de ruimte schoon met een sopje van groene zeep. Als de ruimte moeilijk te bereiken is, kun je dit schoonmaken met een aquariumborstel. Spoel de glazen ruimte vervolgens goed na met heet water en laat dit drogen.
Stap 2: Voeg stenen toe
Scharrel een paar leuke stenen op die op de bodem kunnen liggen. Dit kunnen ook gewoon hydrokorrels zijn. Spoel de stenen af onder stromend water. Als de stenen droog zijn, kun je deze op de bodem van de glazen ruimte leggen. Een handige manier om dit te doen – zonder het glas te beschadigen – is om het glazen voorwerp op zijn kant te leggen. Deze stenen dienen als afwatering.
Stap 3: Koolstof of houtskool en potgrond
Leg in het midden van de steentjes koolstof of houtskool. Als de opening van het glas niet groot genoeg is, kun je een trechter maken van een A4-papiertje. De houtskool heeft een zuiverende werking en zorgt ervoor dat schimmels geen kans maken. Boven op de houtskool leg je potgrond van zo’n acht centimeter dik. Verdeel de potgrond met je vingers of met een vorkje over de bodem van het terrarium.
Stap 4: Plantjes en overige decoratie
Nu is het tijd om jouw terrarium in te richten met de plantjes die je hebt aangeschaft. Zet de plantjes in het terrarium naar eigen wens. Daarnaast kun je het terrarium hier en daar wat opleuken: leg er bijvoorbeeld wat mos in of een leuk standbeeldje. Geef tenslotte het terrarium een scheut water. Nu kun je genieten van jouw terrarium. Klaar is Kees!
Veelgestelde vragen
Onder andere zijn varens, luchtplantjes, graslelies en de dracaena geschikt voor een terrarium.
Het is eigenlijk niet nodig om een terrarium water te geven. Toch kan het zijn dat jouw terrarium begint uit te drogen. Je kunt dan een klein beetje water in het terrarium gieten.
Houtskool zorgt ervoor dat jouw terrarium gezuiverd wordt en dat schimmels geen kans maken. Heb je geen houtskool? Dan kun je ook hydrokorrels of actieve koolstof gebruiken.