Gezellig, die vissen als huisdier. Wat al helemaal leuk is, is een aanwinst voor je tuintje, een leuke visvijver. Maar hoe pak je dat aan, en hoe krijg jij de beste visvijver die je maar kan wensen? Hier lees je er alles over!

Wat is een visvijver?

Een visvijver is een vijver in je tuin, maar dan zo aangepast dat je er vissen in kunt zetten. Zo heb je wat meer leven in je tuin, en een mooi plekje voor je huisdieren.

Vijverpompen

Een ding wat je in je vijver moet hebben is een vijverpomp. Dit houdt het water in een topconditie, schoon en op peil. Er zijn verschillende versies van de pompen, dit moet je goed afstemmen met het type vijver dat je hebt. Hij zuivert het water constant, zodat je vissen niet in vervuild water hoeven te zwemmen. Doordat het water in beweging blijft, neemt het ook zuurstof sneller op. En dat is ook weer goed voor een ander onderdeel wat je nodig hebt in je vijver.

Vijverplanten

Deze leuke plantjes geven niet alleen een goed gezicht, maar zijn ook nog eens supernuttig. Er zijn twee soorten: moerasplanten, die houden het ecosysteem in balans, en zuurstofplanten die, zoals je hierboven al had gelezen, het water zuiveren door het zuurstof erin op te nemen. Wil je weten welke planten je nou precies moet hebben? Lees dan 5 vijverplanten die je in je vijver moet hebben op deze site. 

Vijversubstraat

Deze bodem is ideaal voor jouw vijver. Het trekt namelijk bacteriën aan die erg goed zijn voor de helderheid van het water. Deze steenkorrels zijn ook goed voor nog een onderdeel: de vijverplantjes. De wortels ervan vinden deze ondergrond fijn om in te nestelen en te groeien. 

Vijverbacteriën

Om de natuur een klein beetje te helpen heb je bacteriën die je zelf kan toevoegen aan je vijver. Deze zijn essentieel voor de vijverplanten, het is heerlijke voeding voor hen. Zo blijven ze gezond en sterk, en kunnen dus beter je vijver in balans houden. Zelf halen ze ook afvalstoffen uit het water, een goede bescherming dus.

Genoeg ruimte

Zorg ervoor dat je een goed zonnig plekje voor je vijver uitzoekt. Ook eentje die genoeg ruimte biedt, zodat zowel je vissen als al het andere van het ecosysteem een plekje hebben om te groeien en te leven. Anders kunnen je vissen het niet zo lang uithouden en wordt het dus niks. Vergeet ze trouwens ook niet te voeren!

Veelgestelde vragen:

Welke bacteriën moet ik hebben voor een vijver?

De bacteriën die je zelf kunstmatig kunt toevoegen aan de vijver zijn verkrijgbaar in een fles die je zelf kunt kopen. Deze bevat twee soorten bacteriën, die jouw water helder en gezond houden. Een fles is genoeg voor 20.000 liter, dus daar kun je wel mee vooruit. 

Welke vissen zijn geschikt voor een vijver?

Vissen kunnen natuurlijk niet ontbreken in de vijver, maar de vraag blijft: welke vissen moet je dan hebben? Nou dat zijn er een aantal, dus de keuze is reuze. Dit zijn onder andere Koi Karpers, Algeneters, Shubunkin, Goudvissen, Steur, Grondel, Goudelrits, Windes, Bittervoorn en de Komeetstaart.

Welke type pompen zijn er voor een vijver?

Elke vijver is anders, dus heb je er ook voor elk een andere pomp nodig. Je kan dan kiezen uit een filterpomp, een fonteinpomp of een luchtpomp. Zodra je besluit om er een te kopen, is het handig om van te voren met een expert te overleggen welke pomp nou perfect aansluit op jouw vijver.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *