Groene inhoudsopgave
Ronde vormen, knusse zithoekjes en veel planten: een landelijke tuin straalt veel gezelligheid uit. Wil je graag jouw tuin een make-over geven en wil je ook de landelijke stijl creëren? Hieronder zetten we voor je op een rij hoe je jouw tuin omtovert tot een landelijk oord.
Natuurlijke elementen gebruiken
In een landelijke tuin worden vaak natuurlijke elementen gebruikt. Denk daarbij aan natuurlijke materialen zoals hout en steen. Een houten schutting kan bijvoorbeeld mooi staan in een landelijke tuin, maar ook een overkapping van robuuste eiken balken kan een echte eyecatcher zijn. Je kunt ook een vlonder van hout creëren in de tuin, waar je een zithoekje op kunt maken. Naast hout is ook steen een mooi natuurlijk materiaal dat je kunt verwerken in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan een pad in de tuin van keramische tegels, of een mooi stenen beeld.
Bij een landelijke tuin hoort dat serene gevoel. Dat gevoel kun je opwekken door water te gebruiken in de tuin, bijvoorbeeld in de vorm van een vijver of een beekje. Je kunt ook een waterornament in de tuin neerzetten, zoals een fonteintje. Heerlijk als je daar in de zomer in de buurt zit met het geluid van kabbelend water op de achtergrond, toch? Je kunt ook organische vormen in het ontwerp terug laten komen, zoals een ronde border of een ronde vlonder. Een bistrosetje met ronde vormen kan ook heel leuk staan.
Plantenkeuze en beplanting
Bij een landelijke tuin horen planten thuis. Je kunt het zo bont maken zoals jij zelf wil, maar je kunt ook kiezen voor typische landelijke planten. Denk bijvoorbeeld aan inheemse planten en wilde bloemen, maar ook buxus, fruitplanten en leibomen kunnen mooi staan in een landelijke tuin. Je kunt ook een bloemenweide aanleggen voor meer kleur en speelsheid in de tuin, en daarnaast kun je ook de border opvullen met verschillende soorten planten. Het is leuk om in de border met verschillende hoogtes te werken, zodat je meer speelsheid krijgt.
Structuur en lay-out
Ga je een tuintekening maken? Dan kun je ook rekening houden met de structuur en lay-out van de toekomstige tuin. Leg bijvoorbeeld een kronkelend paadje in de tuin aan, waarmee je de tuin een speels effect geeft. Je kunt dit paadje verwezenlijken met staptegels, maar je kunt ook een grindpad creëren. Naast kronkelpaadjes kun je ook denken aan andere elementen, zoals een pergola of een overkapping. Daarnaast mogen in een landelijke tuin zeker niet de afgezonderde hoekjes en verborgen plekjes ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan een knus hoekje onder de boom, of een zithoekje verstopt achter de buxushaag.
Onderhoud en verzorging
Bij iedere tuin komt onderhoud en verzorging kijken. In een landelijke tuin staan vaak veel planten, dus het is ook belangrijk om alle planten genoeg aandacht te geven. Zorg ervoor dat je de planten snoeit op de juiste momenten, en ook voorziet van water. Snoeien en mulchen zijn daarnaast de manieren om planten te stimuleren om te gaan groeien. Houd er ook rekening mee dat je onkruid regelmatig verwijdert: zo houd je het bij en voorkom je dat het op een gegeven moment een enorme klus wordt.
Creatief zijn in de tuin
In een landelijke tuin is het ook heerlijk om je creativiteit zijn gang te laten gaan. In een landelijke tuin hoeft het namelijk niet strak te zijn: het is juist leuk als er van alles te zien en te beleven valt en dat het warm aanvoelt. Maak bijvoorbeeld jouw eigen bloembakken van hout, laat de bloemen hun gang gaan en creëer verschillende hoekjes met planten, elementen of zithoekjes. Je kunt een landelijke stijl natuurlijk ook combineren met een andere stijl: je kunt helemaal jouw eigen stijl ontdekken en deze verwerken in de tuin. Jij moet je er immers goed bij voelen.
Veelgestelde vragen over het creëren van een landelijke tuin
Een landelijke tuin kenmerkt zich door een natuurlijke uitstraling, gebruik van natuurlijke materialen, wilde bloemen, informele paden en rustieke elementen zoals pergola’s.
Geschikte planten zijn inheemse soorten, wilde bloemen, kruiden, struiken en bomen die passen bij de lokale omgeving en groeicondities.
In een kleine tuin kun je een landelijke uitstraling creëren door te werken met beperkte ruimte, gebruik van verticale tuinieren, en het kiezen van compacte planten met een natuurlijke uitstraling.
Het inhuren van een professional kan nuttig zijn voor complexe ontwerpen, maar met de juiste inspiratie en kennis kunnen veel tuiniers zelf een landelijke tuin creëren.
Waterpartijen zoals vijvers, beekjes of natuurlijke zwembaden kunnen worden geïntegreerd door ze te omringen met natuurlijke beplanting en materialen die passen bij de landelijke sfeer.
Onderhoud van een landelijke tuin omvat regelmatig snoeien, mulchen, en duurzame praktijken om de natuurlijke balans te behouden zonder te veel te interveniëren.
Door het bieden van voedselbronnen, beschutting en water kunnen tuiniers hun tuin aantrekkelijk maken voor vogels, vlinders, bijen en andere inheemse dieren.
Natuurlijke materialen zoals hout, steen en riet dragen bij aan de rustieke uitstraling en harmonie met de omgeving in een landelijke tuin.
Privacy kan worden gecreëerd door het gebruik van dichte beplanting, strategisch geplaatste bomen, hekwerken, pergola’s en andere afscheidingen die passen bij de landelijke stijl.
Tips voor een budgetvriendelijke landelijke tuin zijn onder andere het gebruik van zelfgekweekte planten, hergebruik van materialen, en het zelf uitvoeren van ontwerp- en aanlegwerkzaamheden.