Groene inhoudsopgave
Een vlinderstruik in de tuin is een grote eyecatcher. Met zijn prachtige paarse bloemen fleurt hij jouw tuin helemaal op, én er komen ook nog eens vlinders op af. Hoe gezellig! Het is dan ook volkomen logisch dat jij meer wil van deze plant. En wist je dat het stekken, oftewel vermeerderen, van zo’n vlinderstruik zo gepiept is? Hieronder zetten we voor je op een rij waar je rekening mee moet houden en hoe je deze klus aanpakt.
Hoe stek je de vlinderstruik?
Het stekken van een vlinderstruik is eenvoudiger dan je denkt.
- Je hoeft namelijk alleen maar een stuk stengel van de plant af te knippen, van zo’n veertig centimeter. Let er wel op dat de stengel knoppen hebben, want dat zijn de groeipunten.
- Verwijder de onderste bladeren van de stengel.
- Zet vervolgens de stengel in het water, of meteen in de grond.
- Wanneer je hem in de grond zet: houd de grond lichtvochtig. Vanuit hier zal de stek uit zichzelf gaan groeien.
- Wanneer je hem in het water zet: wacht totdat de stek wortels gaat aanmaken. Vul regelmatig het vaasje met water bij, zodat de stek niet droog komt te staan. Wanneer de stek aardig wat wortels heeft aangemaakt, kan deze in de grond.
- Tada, je hebt een nieuwe vlinderstruik!
Wat is de juiste tijd om de vlinderstruik te stekken?
De winter komt er weer aan en dat betekent dat veel planten in rust gaan. Zo ook de vlinderstruik. Het betekent dat planten heel langzaam of helemaal niet meer zullen gaan groeien in deze periode. Balen voor jou als tuinliefhebber. Of toch niet? De winter is namelijk de ideale tijd om de vlinderstruik te stekken. Je kunt dus in november al gaan beginnen met het vermeerderen van jouw vlinderstruik.
Je kunt ook prima wachten tot bijvoorbeeld maart. Dit is immers het snoeiseizoen. En wanneer je toch de vlinderstruik gaat snoeien, kun je deze resten net zo goed gebruiken voor het stekken. Het is maar net wat voor jou het beste uitkomt.
Hoe verzorg je de vlinderstruik?
Wanneer jouw stek mag plaatsnemen in de grond, wil je natuurlijk dat de stek op de beste plek staat. Een vlinderstruik wil graag in de volle zon staan, maar houd er rekening mee dat een stek nog ietwat gevoeliger is. Zet de stek daarom eerst op een wat beschutte plek en verhuis ‘m daarna naar een plekje in de zon, wanneer de plant sterk genoeg is. In de zon is de plant overigens ook veel aantrekkelijker voor vlinders. Houd er ook rekening mee dat de vlinderstruik graag in een luchtige grond staat. De grond moet goed vochtdoorlatend zijn, vochtig en voedzaam.
Veelgestelde vragen
Wanneer de vlinderstruik in rust gaat, kun je de plant stekken. Dat is in de winter.
De vlinderstruik kun je eenvoudig stekken. Je knipt een stengel af met groeipunten en zet deze in het water of in de grond.
De vlinderstruik plant je het liefst in het voorjaar of najaar in, niet in de winter.