Groene inhoudsopgave
Een Japanse esdoorn is een ware eyecatcher in de tuin. Met zijn donkerrode bladeren is het een pareltje om te zien, vooral wanneer de zon erop schijnt. Het is geen snelle groeier, en daarom hoeft de Japanse esdoorn bijna niet gesnoeid te worden. Wanneer het wel tijd is voor een snoeibeurt, is het belangrijk om onderstaande tips eens door te nemen.
De juiste tijd
Wanneer je van plan bent om de Japanse esdoorn te snoeien, is het belangrijk om dit op het juiste tijdstip te doen. Dit kun je namelijk het beste doen aan het einde van de zomer of op z’n laatst aan het begin van de herfst. Denk daarbij aan juli, augustus of september. Rond deze periode zit er namelijk nog blad aan de boom en kun je de boom eens goed onder de loep nemen.
Ga vooral niet in het voorjaar de Japanse esdoorn snoeien. In dat geval kun je de boom flink aantasten, en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Zo snoei je de Japanse esdoorn
Nadert het einde van de zomer? Dan kun je de Japanse esdoorn eens onder handen nemen, wanneer je bijvoorbeeld vindt dat de boom niet meer mooi in model is. Hoe je dat doet, zetten we hieronder stapsgewijs voor je neer.
- Pak een schone snoeischaar. Het is belangrijk dat je deze schoonmaakt, aangezien de wond zo niet vies zal worden en de boom sneller kan herstellen.
- Bekijk goed welke takken dood, ziek of afgestorven zijn. Deze mogen namelijk alleen worden gesnoeid.
- Het is belangrijk om niet simpelweg het einde van de tak af te knippen. De esdoorn gaat op die manier lelijk groeien. Snoei daarom of hele takken weg of zijtakken.
- Snoei tot het punt waar je een jonge zijscheut ziet.
- Snoei met beleid. Het is belangrijk dat je de vorm van de boom nog wel behoudt, aangezien het een langzame groeier is.
Neem een kijkje in de video hieronder, zodat je precies weet hoe je de Japanse esdoorn moet snoeien. Succes!
Veelgestelde vragen
Een Japanse esdoorn kun je het beste snoeien aan het einde van de zomer.
Een Japanse esdoorn is een langzame groeier. Bij het snoeien moet je er daarom ook rekening mee houden dat je de vorm mooi behoudt.
Een Japanse esdoorn is winterhard en kan prima tegen koude temperatuur. Houd er wel rekening mee dat de Japanse esdoorn in een pot gevoeliger is dan wanneer deze in de grond staat.