Zin in een project waarmee je je tuin kan opleuken? Maak een plantenbak voor je gezellige planten of bloemen. Het kan een makkelijke DIY zijn, maar als je geen idee hebt over hoe je dat het beste aanpakt, geen paniek! Hier zijn een aantal tips die je op weg helpen.

Voordat je begint…

Stop alles! Voordat je begint is het handig om eerst een schets te maken met alle nodige details. Hoe groot moet hij worden, hoe breed en hoe hoog? Welke vorm wordt hij? Waar komt hij te staan? Als je daar achter moet komen als hij al staat, kan het zijn dat je spijt gaat krijgen over sommige keuzes. Dus schets, schets en schets!

Welk materiaal?

Een plantenbak kan je van alles maken. Hout, terracotta, metaal, kunststof en zelfs gerecyclede materialen zoals oude pallets of bakstenen. Maar als je voor de beste en duurzaamste optie wilt gaan, dan wordt steen aangeraden. Dit soort materiaal is alleen goed te behandelen voor degene die bekend zijn met dit soort projecten. Voor beginnende klussers wordt kit aangeraden. Dat is minder stevig, maar het is makkelijker werken. 

Dus kit voor beginners en anders steen. 

Vlekkeloos voor de toekomst

Wil je dat je materiaal lang meegaat en beschermd wordt tegen beschadiging? Dan kun je ze beschermen door ze in te smeren met een universele afdichter. 

Dit maakt het waterdicht vanaf de binnenkant. Wat ook een goede afvoer is van water is gaten boren aan de onderkant. Zo kan het water vlekkeloos worden afgevoerd en hoopt het zich niet op totdat het aan alle kanten lekt. 

Verven maar!

Je hebt je plantenbak, maar er mist toch nog iets… 

Dan weet je het plotseling, een superleuk kleurtje! Laat niks leeg en verf je plantenbak naar de sfeer van jouw tuin! Heb je geen flauw benul welke verf je moet hebben? Geen zorgen, je hebt maar twee soorten nodig. Dat zijn of acryl verf, of vernis verf. Die blijven het langste zitten en geven het beste resultaat. 

Kies de juiste planten

Niet elke plant kan even goed tegen de weersomstandigheden in jouw tuin. Dus kies je planten of bloemen zorgvuldig op basis van zonlicht, ruimte, vochtigheid en temperatuur. Dit hangt dus af van jouw tuinklimaat. 

Voordelen van zelf een plantenbak maken

Er komen veel voordelen kijken bij zo’n DIY project. Zo zet je jouw creatieve geest in werking, is het een stuk goedkoper dan een plantenbak kopen en het is ook nog eens duurzaam. Zo help je het milieu ook weer een stukje!

Als ik voor een houten plantenbak kies, welk hout moet ik dan hebben?

Als je toch voor een houten plantenbak gaat, kies dan voor duurzaam hout. Dit is onder andere ceder of rood hout. Deze houtsoorten zijn het best bestand tegen rotting, zelfs als er vocht aan bod komt.

Hoe kan ik een plantenbak onderhouden?

Zo nu en dan, je plantenbak een onderhoudsbeurt geven is belangrijk om alles gezond en mooi te houden. Het meeste wat hieronder valt is het bewateren van de planten, het verwijderen van onkruid en dode bladeren, het bemesten van de grond, en het snoeien van de planten zijn. Zorg er ook voor dat de plantenbak regelmatig wordt schoongemaakt om ophoping van vuil en schimmel te voorkomen.

Kan ik ook een plantenbak binnen gebruiken?

Jazeker, dat kan! Denk er wel aan dat je dan ook je planten moet afstemmen op het klimaat binnen je huis. En boor dan liever geen gaten onder de bak, aangezien dat anders een zooitje kan worden. Zorg er wel voor dat het overtollige water kan weglopen.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *