Groene inhoudsopgave
Knoflook: het is een fijne smaakmaker aan een maaltijd. Je kunt er vaak geen genoeg van krijgen. Kom jij ook altijd knoflook tekort, en ben je daarom van plan om het zelf te laten groeien? Je kunt heel eenvoudig knoflook kweken in de grond of in het water: hoe je dat doet, lees je hieronder.
Wat je nodig hebt
Voordat je gaat beginnen met knoflook kweken, is het belangrijk dat je de juiste benodigdheden in huis haalt. Zo moet je natuurlijk het belangrijkste in huis halen en dat zijn de knoflookteentjes. Bovendien moet je ook een glas hebben, of een potje waar je de knoflookteentjes in kunt stoppen. Je kunt de teentjes natuurlijk ook in de volle grond stoppen. Ook moet je water tot je beschikking hebben. Daarnaast is het belangrijk om een licht plekje in huis tot je beschikking te hebben.
Voorbereiden van de knoflook
Als je knoflook wil gaan kweken, is het belangrijk dat je de juiste voorbereidingen treft. Zo moet je natuurlijk de knoflook gereedmaken voor het groeiproces. Als je knoflook wil gaan kweken in de grond, dan kun je gewoon een knoflookteentje in de grond stoppen en wachten tot het begint te groeien. Als je knoflook in het water wil kweken, is het belangrijk dat je een teentje half in het water stopt. Je hoeft bij deze stap de schil niet om het teentje weg te halen. Ook hierbij is het weer afwachten totdat de knoflook wortels begint te groeien. Het is belangrijk om in bij deze stap te kiezen voor onbeschadigde en gezonde teentjes.
Het plantproces
Als je knoflook wil gaan kweken in water of in de grond, is het belangrijk dat je wel weet hoe de knoflook bijvoorbeeld geplaatst moet worden. Zo moet je het knoflookteentje zo plaatsen, dat de vlakke onderkant naar beneden wijst. Hier groeien namelijk de wortels uit. Uit de bovenkant van het teentje zal vervolgens een groene stengel groeien.
Als je knoflook in het water zet, is het belangrijk dat je regelmatig het water ververst en dat je het glaasje schoonhoudt. Ook moet je de hoeveelheid water in de gaten houden; dit kan namelijk verdampen, bijvoorbeeld als het op een warme plek staat. Zorg er dus voor dat de wortels van de knoflook nooit droog zullen komen te staan.
De juiste omgeving creëren
Ook is het belangrijk dat je het knoflookteentje op de juiste plek plaatst. Zo moet de knoflook in de zon komen te staan, aangezien de teentjes met deze warmte goed zullen groeien. Zorg dus voor een lichte, warme plek. Ook is het belangrijk om de grond luchtig te houden. Een grond die niet lekker luchtig is; daar zal de knoflookplant niet heel blij van worden.
Oogsten en gebruiken
De stengels van de knoflook zullen steeds langer en langer worden. Maar, wanneer is de knoflookplant klaar om geoogst te worden? Dat herken je vaak aan de stengels die beginnen te verkleuren. Ook zullen de stengels wat slapper worden. Dit is een signaal dat de knoflook geoogst kan worden en jij kan genieten van een heerlijk verse knoflook.
Veelgestelde vragen over het kweken van knoflook
Knoflook wordt meestal in de herfst geplant, zodat het kan overwinteren en in de lente kan groeien.
Kies stevige, onbeschadigde teentjes zonder tekenen van schimmel of rot.
Ja, verwijder zachtjes de buitenste lagen zonder de teentjes te beschadigen.
Vul het glas of potje zodanig dat de onderkant van de teentjes net in het water staat.
Plaats het glas op een warme plek met veel indirect zonlicht.
Ververs het water om de paar dagen om te voorkomen dat het troebel wordt of gaat stinken.
Je ziet meestal binnen een week wortelgroei en binnen enkele weken groene scheuten.
Ja, je kunt de knoflook overplanten in aarde zodra de wortels goed ontwikkeld zijn.
Verwijder de aangetaste teentjes onmiddellijk en ververs het water vaker om dit te voorkomen.
Je kunt de teentjes gebruiken zoals je normaal knoflook zou gebruiken.