kruiden kweken binnen

Wil je graag kruiden kweken, maar heb je buiten niet genoeg ruimte om dat te doen? Dan kun je ook gaan beginnen met binnen kruiden kweken. Het kweken van kruiden kan namelijk ook prima in huis, maar hiervoor kun je wellicht wel een aantal tips gebruiken.

Basisbeginselen van binnenshuis tuinieren

Allereerst is het goed om de basisbeginselen van het tuinieren in huis onder de knie te hebben. Je moet bijvoorbeeld wel de juiste omstandigheden hebben in huis: planten willen vaak niet boven de verwarming staan, bijvoorbeeld. Ook willen planten graag in het licht staan. Daarnaast is het belangrijk om de juiste benodigdheden en materialen in huis te halen. Want, waar laat je de planten in groeien? Hier heb je speciale kweekbakken voor nodig. Ook moet je potgrond speciaal voor kruiden in huis halen en vergeet niet: de planten en de zaadjes.

Selectie van kruiden

Over de planten gesproken: nu is het tijd om de kruiden te kiezen die je graag binnenshuis wil laten groeien. Zo kun je bijvoorbeeld bieslook, basilicum en peterselie prima in huis laten groeien. In principe kun je veel kruiden in huis kweken, zolang ze maar onder de juiste omstandigheden leven. Het is belangrijk om kruiden te kiezen op basis van smaakvoorkeuren, het gebruik maar natuurlijk ook de standplaats. Zo moet je kruiden kiezen die goed kunnen groeien op de plek in huis die jij in gedachten hebt. Vervolgens kun je overwegen om te kiezen voor zaadjes, of jonge plantjes. Als je kiest voor zaadjes, kun je het hele groeiproces meemaken en dat kan interessant zijn. Als je kiest voor jonge plantjes, kun je in ieder geval genieten van het kruid.

Het voorbereiden van de groeiplaats

Vervolgens is het tijd om de groeiplaats van de planten voor te bereiden. Ga op zoek naar een geschikte plek waar de kruiden kunnen groeien en maak deze plek vrij, waar je de kweekbak neer kunt zetten. Houd er rekening mee dat drainage erg belangrijk is: het overtollige water moet weg kunnen stromen, anders kan er wortelrot ontstaan. Zorg er daarom voor dat er gaten onderin de kweekbak zitten en dat het overtollige water wordt opgevangen, en dus niet zomaar in de keuken kan stromen.

Licht en temperatuur

Het is belangrijk om een plek te kiezen waar de kruiden genoeg licht hebben, maar waar ze het ook warm genoeg hebben. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het soort kruid. Als de plek niet licht genoeg is, kun je eventueel nog een groeilamp gebruiken. 

Water geven en voeding

Daarnaast moet je natuurlijk water geven aan jouw kruiden. Hoeveel water je moet geven, verschilt per kruid en hoe groot de kruiden zijn. Vaak geldt dat een volwassen plant minder water nodig heeft dan een plantje die zich nog aan het ontwikkelen is. Zorg er in ieder geval voor dat je nooit te veel water geeft, maar te weinig water is natuurlijk ook niet goed. Je kunt altijd even met je vinger voelen of de grond nog nat is. Daarnaast kun je ook mest geven aan jouw kruiden, maar meestal zit er in een nieuwe laag potgrond ook genoeg voeding voor de planten.

Verzorging en onderhoud

Als de planten eenmaal in de keuken staan, is het belangrijk om ze op de juiste manier te verzorgen. Daarbij hoort water geven zoals hierboven al werd vermeld, maar het is ook goed om te weten wanneer je moet snoeien en oogsten. Zo kun je kruiden vaak snoeien en oogsten wanneer jij dat zelf wil, wanneer de planten hier natuurlijk groot genoeg voor zijn. Want dit is wel een belangrijk punt: zo moet een basilicumplantje bijvoorbeeld wel twintig centimeter groot zijn. 

Ook is het belangrijk om bepaalde plagen en ziektes te voorkomen. Deze moet je natuurlijk ook zien te herkennen, zodat je de plant kunt behandelen. 

kruiden kweken in huis

Veelgestelde vragen over het kweken van kruiden in huis

Welke kruiden zijn het beste om binnenshuis te kweken?

Basilicum, munt, koriander, tijm en peterselie zijn enkele van de beste kruiden om binnenshuis te kweken vanwege hun tolerantie voor binnenshuis klimaat.

Hoeveel licht hebben binnen gekweekte kruiden nodig?

De meeste kruiden hebben minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig. Als natuurlijk licht beperkt is, overweeg dan het gebruik van groeilampen.

Hoe vaak moet ik mijn binnenshuis gekweekte kruiden water geven?

Water geven hangt af van de soort, maar meestal is het voldoende wanneer de bovenste laag aarde droog aanvoelt. Voorkom overwatering.

Hebben kruiden binnenshuis extra bemesting nodig?

Ja, gebruik een evenwichtige, vloeibare meststof elke 4-6 weken, maar volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.

Kan ik kruiden binnenshuis in de winter laten groeien?

Ja, zolang ze voldoende licht en een stabiele binnentemperatuur krijgen, kunnen kruiden ook in de winter binnenshuis groeien.

Hoe voorkom ik dat mijn binnenshuis gekweekte kruiden lang en dun worden?

Zorg voor voldoende licht en draai de potten regelmatig om gelijkmatige groei te stimuleren.

Hoe groot moeten de potten zijn voor het kweken van kruiden binnenshuis?

Kies potten die ten minste 15-20 cm in diameter zijn en zorg voor goede drainage om wortelrot te voorkomen.

Wat is de beste aardemix voor binnenshuis gekweekte kruiden?

Gebruik een lichte, goed doorlatende potgrond. Meng eventueel met perliet of zand voor verbeterde drainage.

Hoe en wanneer moet ik mijn kruiden snoeien?

Snoei regelmatig om de groei te stimuleren. Knip de bovenste bladeren af, vooral wanneer de plant begint te bloeien, om de groei van nieuwe bladeren te bevorderen.

Kan ik kruiden van buiten naar binnen verplaatsen?

Ja, dit is mogelijk, vooral aan het begin van de koudere maanden. Zorg voor een geleidelijke overgang naar binnen om de planten te laten wennen aan het nieuwe klimaat.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *