Groene inhoudsopgave
Wanneer je lavendel in de tuin hebt staan, waan je je in de mediterrane sfeer. Bovendien zijn de geur en de looks van deze plant nou eenmaal geliefd bij velen. We snappen daarom goed dat jij jouw lavendel zo goed mogelijk wil verzorgen. Hierbij moet je de plant ook snoeien. Hoe je dat het beste aanpakt, zetten we hieronder voor je op een rij.
Lavendel snoeien: de juiste tijd
Je kunt op verschillende momenten jouw lavendel van een knipbeurt voorzien. Snoei in ieder geval de lavendel in het vroege voorjaar. Dit wordt ook wel de hoofdsnoeibeurt genoemd. Doe dit wanneer de vorst achter de rug is, dit is vaak rond de maand april. Je kunt de lavendel voor een groot deel terugsnoeien: tot zo’n vijftien centimeter boven de aarde. Het is belangrijk dat je de nieuwe groeipunten laat zitten.
Ook na de bloei mag je de lavendel een snoeibeurtje geven. Vaak is dit rond september of augustus. Deze snoeibeurt is minder rigoureus dan de hoofdsnoeibeurt. Bij de snoeibeurt na de bloei geef je namelijk meer vorm aan de plant. De dode bloemen haal je weg en hier en daar knip je een paar takjes af. Dit wordt ook wel de vormsnoei genoemd.
Heb je een jonge lavendel? Dan mag je deze zelfs twee keer extra in het jaar snoeien. Haal zo nu en dan de nieuwe toppen weg. Hiermee bevorder je de groei en kun je binnenkort genieten van een mooie, volle plant.
Hoe lavendel snoeien?
Allereerst is het goed om te benoemen dat je liever niet in het kale hout moet knippen. De kans bestaat dan dat de lavendel niet meer zal uitlopen. Snoei daarom altijd net boven het kale hout, zodat er altijd nog groene stengels te zien zijn.
Na de bloei kun je de lavendel snoeien. Haal de dode bloemen weg en knip het bovenste stuk van de takken af. Dit is ook het juiste moment om meer vorm te geven aan de plant.
Tref de nodige voorbereidingen voordat je in de lavendel gaat knippen. Zo is het belangrijk om een scherpe, goede snoeischaar bij de hand te hebben. Hiermee zorg je ervoor dat de plant zo min mogelijk hoeft te lijden en de plant dus sneller zal herstellen.
Verzorgingstips lavendel
Heeft jouw lavendel het begeven? Dan kun je ervoor kiezen om wél in het kale hout te knippen. De kans bestaat dat de plant alsnog nieuwe uitlopers zal creëren, maar let op: dit hoeft niet altijd zo te zijn. Denk dus goed na voordat je dit gaat doen.
Heb je een nieuwe lavendel gescoord en wil je dat deze zo lang mogelijk meegaat? Dan kun je wel wat verzorgingstips gebruiken.
- Lavendel heeft niet veel water nodig: de plant komt immers uit Middellandse-Zeegebied.
- Probeer water te geven zonder kalk.
- Lavendel staat graag op een plekje in de zon, waarbij er veel kalk in de grond is te vinden.
Veelgestelde vragen
Snoei de lavendel tot boven het kale hout. Zorg ervoor dat er nog wel groene scheuten te zien zijn.
Door lavendel te snoeien bevorder je de groei en zorg je ervoor dat de lavendel mooi in model blijft. Wanneer je dit niet doet zal de plant alleen nog maar aan de bovenkant groeien en dus een gekke vorm krijgen. Snoeien is dus wel van degelijk belang.
De lavendel wil graag twee keer gesnoeid worden: een keer wanneer de vorst achter de rug is rond april, de andere keer rond augustus wanneer de plant is uitgebloeid.
Wil je ook graag weten hoe je een hortensia moet snoeien? In dit artikel lees je hoe én wanneer je dat moet doen!