Groene inhoudsopgave
Duurzaamheid is een bekend onderwerp tegenwoordig. Iedereen wilt zijn of haar steentje bijdragen en dat kan jij ook. Door je tuin duurzaam te maken ben jij het grote voorbeeld van je buurt.
Waarom is een duurzame tuin belangrijk?
Met een duurzame tuin kun jij dus een stukje klimaat redden in jouw eigen woonruimte. Als we met z’n allen ervoor zorgen dat dit voorbeeld bij iedereen terechtkomt, dan helpt dit enorm! Je redt insecten, de afvalindustrie en de natuur zelf.
Zonnepanelen
Door deze in je tuin te leggen ben je niet alleen duurzaam bezig, maar ook een stuk goedkoper uit met je energierekening. Zonnepanelen wekken namelijk veel energie op die je kunt gebruiken in je dagelijkse bezigheden. Zo bespaar je energie die je uit de grond haalt, en dus ook veel geld.
Groen dak
Je ziet ze steeds vaker voorkomen: groene daken. Daken met gras of sedum erop zijn duurzamer dan je denkt. Hoe? Het houdt veel vocht vast, en zorgt dus in de zomer voor vrij veel verkoeling. Zo bespaar je jouw ventilator of airco een nachtje moeite. Ook een pluspunt van een groen dak is hoe het de afvoer van rioolwater vertraagt en regenwater zuivert. Een heel pakket aan duurzaamheid.
Eigen moestuin
Niet alleen is het een leuke aanwinst voor je mooie tuintje, het is het hebben van een moestuin ook nog eens erg duurzaam. Zo verbouw je praktisch gezien je eigen groente, en bespaar je dus consumeren van supermarkten. Denk aan al het plastic dat kan worden bespaard van verpakkingen! Ook is het goed voor je eigen gezondheid, want je eet meer gezond.
Insectenhotel
Deze zijn handig om te hebben! Je krijgt er niet alleen wat meer leven in je tuin, het is goed voor de insecten. Zo’n insectenhotel helpt ze enorm als ze zelf geen plekje kunnen vinden om zich te nestelen en voort te planten. Zo kunnen bijen er bijvoorbeeld een mooie kast van maken, makkelijker bestuiven en voortplanten en honing produceren. Insecten zijn onmisbaar voor de natuur, en sommige zijn zelfs in een grote minderheid.
Vele diverse planten
Om veel planten te hebben in je tuin is algemene kennis voor duurzame tuinen. Maar is het alsnog erg belangrijk. Planten en bomen produceren zuurstof en zijn de longen van de aarde. We kunnen er niet genoeg van hebben, dus zorg ervoor dat je veel inheemse planten in je tuin hebt staan.
Maak je eigen compost
Deze is goed voor je eigen tuin, je eigen compost maken! Dit valt onder de categorie recyclen, een term die populair is onder duurzaamheid. Dit reduceert jouw afval! Kies een beschutte plek voor de hoop, het moet namelijk in een perfecte staat zijn. Niet te nat en ook niet kurkdroog. Doe dit ook ophopen in delen, zodat het tijd heeft om te luchten.
Veelgestelde vragen:
De ideale planten hiervoor zijn perkplanten, en dan hebben we het over onder andere het vlijtig liesje, petunia’s, begonia’s en pelargoniums. Deze planten zijn niet alleen, want ook eenjarige planten doen het goed, zoals: cosmea, lathyrus en siertabak.
Voedsel wat gemakkelijk in een moestuin te verwerken is zijn onder andere aardbeien, frambozen, komkommer, aardappel, munt en peterselie. Probeer het eens!
Je wilt ook dat het materiaal dat je gebruikt voor je tuin duurzaam is. Deze zijn gegarandeerd erg duurzaam te gebruiken: voor de schutting gebruik je Europees keurmerk hout van FSC, voor wandelpaden maak je gebruik van tweedehands tegels (bijvoorbeeld grastegels) en voor planten/bloempotten kun je het best voor steen kiezen, wat erg duurzaam materiaal is.