Groene inhoudsopgave
Wanneer het al een lange tijd erg droog is geweest, dan is het natuurlijk van belang dat je je tuin op een juiste manier weet te onderhouden. Zo kun je dus verschillende trucjes toepassen, zodat je tuin niet ten onder gaat aan de droogte. Tuinieren in droge omstandigheden kan soms best heel lastig zijn en daarom hebben we voor jou een aantal tips op een rijtje gezet. Op die manier weet je wat je allemaal kunt doen om je tuin te behouden in droge omstandigheden.
Stap 1: bodemvoorbereiding
Allereerst is het belangrijk om de bodem voor te bereiden op de droge periode. Denk bijvoorbeeld aan de periode van de Nederlandse zomers, waarbij de bodem vaak uitdroogt. Je kunt bijvoorbeeld de planten eraan laten wennen dat het water droger wordt, door ze al een periode ervoor wat minder water te geven dan normaal – laat ze natuurlijk niet uitdrogen. Ook kun je mulch gebruiken op de bodem, zodat het vocht beter wordt vastgehouden. Bovendien kun je hiermee onkruid onderdrukken. Daarnaast kun je ook bodembedekkers planten, waardoor je ook verdamping van het water kunt verminderen.
Stap 2: plantenselectie
Daarnaast is het ook verstandig om te kiezen voor planten die een beetje tegen de droogte kunnen. Het is niet verstandig om een plant uit te kiezen die helemaal niet is gemaakt voor het droge weer. Zo kun je dus kijken naar plantensoorten die tegen de droogte kunnen. Denk bijvoorbeeld aan een olijfboom of aan lavendel. De tip die heel belangrijk is om te onthouden is het dat het niet verstandig is om planten te nemen die veel water nodig hebben. Op die manier blijf je in de weer en heb je weinig kans dat ze het overleven. Kies dus planten die tegen droge omstandigheden kunnen.
Stap 3: waterbeheer
In een droge periode ben je natuurlijk geneigd om veel water te geven aan jouw planten. Toch is het belangrijk om dit zorgvuldig te doen. Probeer namelijk zo diep mogelijk water te geven, zodat het water niet bovenop de bodem blijft liggen en meteen verdampt. Probeer ook minder vaak water te geven, zodat je diepwortelige groei kunt stimuleren. Je kunt bovendien een druppelslang installeren, zodat je efficient water kunt gebruiken en jouw planten niet droog komen te staan. Een andere tip is om een regenton in de tuin te installeren, zodat je regenwater kunt opvangen en op deze manier duurzaam jouw planten kunt voorzien van een slokje water.
Stap 4: timing van het water geven
Verder is het ook verstandig om op de timing van het water geven te letten. Zo kan het zijn dat het overdag enorm heet is, daarom is het goed om in de vroege ochtenduren de planten water te geven. Op die manier kun je de verdamping van het water minimaliseren en hebben de planten de tijd om gevoed te worden. Verder is het ook verstandig om geen water te geven op de heetste uren van de dag, aangezien het water dan wel snel verdampt. Als laatste kun je altijd de bodemvochtigheid checken om een beslissing te maken in de hoeveelheid water je plant nodig heeft. Op die manier kun je zonder zorgen genieten van een droge zomer in je tuin.
Stap 5: onderhoud en snoei
Steek niet zomaar de schaar in jouw planten op ieder moment. Je moet namelijk goed nadenken wanneer je jouw planten moet snoeien. Snoei bijvoorbeeld op het juiste moment om water te besparen. Denk daarbij aan een avond in de zomer. Je kunt dode of zieke takken en bladeren snoeien, zodat je de plant stimuleert om nieuwe scheuten aan te maken. Het is belangrijk dat je de vorm van de plant behoudt, zodat je geen misvormde plant krijgt.
Veelgestelde vragen over tuinieren in droge omstandigheden
Kies voor droogtebestendige planten zoals vetplanten, lavendel, salie, en grassen.
Geef diep en minder vaak, meestal eens per week, om diepwortelige groei te stimuleren.
Mulch is een laag organisch materiaal op de bodem die vocht vasthoudt, onkruid onderdrukt en de bodemtemperatuur reguleert.
Het kan handig zijn om druppelirrigatie of soaker slangen te gebruiken voor efficiënt watergebruik.
Gebruik schaduwdoeken, plant bomen voor schaduw, of gebruik bodembedekkers om de grond koel te houden.
Inheemse planten zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en vereisen over het algemeen minder water en onderhoud.
Ja, met zorgvuldige planning en waterbeheer kun je een groentetuin onderhouden tijdens droge periodes.
Installeer een regenwatertank om regenwater op te vangen en gebruik dit voor het besproeien van je tuin.
Nee, met de juiste strategieën en plantenkeuzes kun je nog steeds een mooie en levensvatbare tuin behouden.
Ja, controleer lokale wetten en beperkingen met betrekking tot watergebruik en volg deze om boetes te voorkomen.