Groene inhoudsopgave
Je hebt vast weleens van het begrip ‘hydrokorrels’ gehoord of wellicht zie je ze regelmatig voorbijkomen in de kantoorplant. We snappen dat je niet goed weet waarvoor die korreltjes bestemd zijn en wat het voordeel ervan is. Hieronder leggen wij jou alles uit over de hydrokorrel.
Wat zijn hydrokorrels?
Hydrokorrels zijn kleine steentjes gemaakt van klei. Deze steentjes bevatten verder geen voedingsstoffen en hebben een neutrale pH-waarde. Deze korrels absorberen vocht en worden daarom vooral gebruikt om de waterhuishouding op peil te houden van de plant. Hydrokorrels worden vaak gebruikt bij planten die leven op hydrocultuur, maar ook als bodemlaagje van kamerplanten.
Waarom gebruik je hydrokorrels?
Zoals net al werd benoemd, hebben hydrokorrels een absorberende werking. Wanneer je per ongeluk te veel water geeft aan jouw groene vriend, zullen de hydrokorrels het overtollige water opvangen. Dit voorkomt wortelrot.
Je kunt er ook voor kiezen om hydrokorrels op de bovenkant van de potgrond te leggen. Zo droogt de potgrond minder snel uit en hoef je dus minder vaak water te geven. Een prima oplossing wanneer je een weekendje weg gaat en dus geen tijd hebt om jouw water te voorzien van een nieuwe drinkbeurt. Wanneer je een binnenpot gebruikt of een buitenpot met gaten onderin, hoef je niet per se hydrokorrels te gebruiken. Het overtollige water kan namelijk weglopen door de gaten.
Hydrokorrels worden ook gebruikt voor planten op hydrocultuur. Deze planten zijn zo gekweekt dat ze kunnen overleven op water. Waar normaal de wortels van planten zullen rotten op water, is dat bij planten op hydrocultuur niet het geval. Dankzij hydrokorrels kunnen de wortels van deze planten alsnog voldoende zuurstof binnenkrijgen. Deze planten zie je vooral in kantoorpanden, omdat je planten op hydrocultuur maar een keer in de vier weken water hoeft te geven.
Kun je hydrokorrels hergebruiken?
Het fijne aan hydrokorrels is dat ze eigenlijk eeuwenlang mee kunnen gaan. De hydrokorrel bevat namelijk geen voedingsstoffen die dus niet opgenomen kunnen worden door de plant, maar ook niet kunnen worden afgebroken. Je kunt hydrokorrels dus zo vaak hergebruiken als je wil. Bovendien hebben ze ook geen beperkte houdbaarheid.
Als je de hydrokorrels van een oude plant wil gebruiken voor een nieuwe plant, kun je deze even onder de kraan afspoelen en ze zijn weer klaar voor gebruik. Ideaal! Wanneer de hydrokorrels wit zijn geworden hoef je je geen zorgen te maken. Dit zijn de mineralen die de hydrokorrels opslaan vanuit de potgrond.
Veelgestelde vragen
De hydrokorrels absorberen water, zodat het vochtgehalte op peil blijft. Overtollig water wordt dus opgenomen en geleidelijk weer losgelaten.
Bij een dichte pot is het verstandig om deze korrels eerst toe te voegen en vervolgens de potgrond.
Deze korrels zijn gemaakt van onafbreekbaar materiaal, de korrels kun je dus oneindig lang gebruiken.
Je betaalt ongeveer één euro per liter. Meestal bestaan de verpakkingen uit 5 liter van deze korrels.