Een voor een laat jouw plant zijn blad vallen… Het ziet er treurig uit en het liefst gaan we meteen aan de slag om beter te zorgen voor de plant. Toch is het belangrijk om niet meteen allerlei acties te ondernemen, maar om rustig te kijken wat jouw plant van jou vraagt. Hieronder bespreken wij waar het aan kan liggen als jouw plant zijn bladeren verliest.

Nieuwe plek

Een plant kan zijn bladeren laten vallen door stress. Wellicht heb je net de plant verhuisd of heb je ‘m net gekocht. De plant kan hierdoor als het ware een shock ervaren. Wanneer dit bij jou aan de hand is, kun je de plant beter even met rust laten. Laat de plant langzaam wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Zonlicht

Te weinig zonlicht kan ervoor zorgen dat de plant niet genoeg energie krijgt. Hierdoor kunnen ze stoppen met groeien, worden de bladeren geel en kunnen deze er uiteindelijk afvallen. Een ander teken dat jouw plant te ver van het raam afstaat, is dat de bladeren naar een kant groeien. Zet daarom de plant iets dichter bij het raam. Daarnaast is te veel zonlicht ook niet goed. Hierdoor kunnen de bladeren van de plant zelfs verbranden. Even later zullen deze bladeren afsterven. Wanneer je dit merkt, zet de plant dan iets verder van het raam.

plant wordt kaal

Water

Je kunt beter te weinig water geven dan te veel. Een gevolg van te weinig water of te veel water zijn eigenlijk hetzelfde: de bladeren worden geel en zullen uiteindelijk afsterven. Je kunt voelen met jouw vinger of de potgrond nat is. Stop jouw vinger in de potgrond tot de knokkels. Komt jouw vinger droog uit de potgrond? Dan wil de plant wellicht een slokje water. Als jouw vinger nat uit de potgrond komt, moet je even geen water geven. Als je écht een overschot aan water hebt gegeven, kun je dit oplossen door een tampon in de potgrond te steken.

Beestjes

Beestjes kunnen niet alleen in kamerplanten zitten, maar ook in tuinplanten. Zie je gaatjes in jouw citroenboom of zie je plakkerig spul op jouw favoriete Monstera? Dan is het hoogtijd om vaarwel te zeggen tegen deze beestjes. Deze beestjes zuigen namelijk de goede voedingsstoffen uit jouw plant waardoor de bladeren kunnen afsterven. Bestrijd deze beestjes met de juiste middelen en check elke week of de beestjes nog steeds deel uitmaken van jouw plant.

Veelgestelde vragen

Waarom vallen de bladeren van mijn plant?

Een plant kan zijn bladeren laten vallen door meerdere redenen. Het kan zijn dat jouw plant te veel of te weinig water krijgt, te licht staat of te donker, of misschien zitten er wel beestjes in de plant.

Waarom krijgt een plant bruine bladeren?

Bruin blad is een teken dat jouw plant of te weinig water of te veel water krijgt.

Hoe kan ik mijn plant nog redden?

Ziet jouw plant er niet meer zo florissant uit? Dan kun je meerdere dingen proberen. Je kunt jouw plant verpotten in een grotere pot met nieuwe aarde. Ook kun je jouw plant op een andere plek zitten: misschien wil je plant op een lichtere plek of op een donkere plek staan. Daarnaast kun je de dode bladeren weghalen.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *