Groene inhoudsopgave
Het geven van een scheutje water aan de planten klinkt niet als een hels karwei. Toch is dit voor veel plantenbazen een moeilijke opgave. Er bestaan namelijk zó veel planten met elk hun eigen waterbehoefte, dat het lastig kan zijn om telkens de juiste hoeveelheid water te geven. Hiervoor moet je simpelweg de verzorging van de plant achterhalen om ervoor te zorgen dat je ze niet laat uitdrogen, of laat verdrinken. Gelukkig bestaan er wel een aantal tips waar je rekening mee kunt houden met het geven van water.
1. Binnenpotje
Het kan lastig zijn om de juiste hoeveelheid water te geven. Bij dit klusje is het de bedoeling dat je niet te veel water geeft, waardoor de wortels onder water komen te staan. Dit kan leiden tot wortelrot en uiteindelijk zal jouw plant doodgaan. Een goede tip is om altijd jouw plant in een binnenpotje te zetten. Een binnenpotje heeft namelijk gaten in de onderkant zodat overtollig water kan weglopen. Zo heb je minder kans op wortelrot.
2. Regenwater
Meestal geven mensen aan hun planten water wat rechtstreeks uit de kraan komt. Alleen vindt niet elke plant dit prettig. Dit is niet alleen koud, het bevat ook nog eens veel kalk wat slecht kan zijn voor je plant. Daarom is het niet zo’n gek idee om aan de hand van een regenton water op te vangen, mits je daar ruimte voor hebt. Jouw plantjes zullen daar gegarandeerd blij van worden.
3. Temperatuur
Waar we het net al even kort noemden, geven mensen hun planten kraanwater. Dit water is meestal koud en soms zelfs te koud voor jouw groene vrienden. Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om regenwater te geven, is het verstandig om het kraanwater op temperatuur te laten komen.
4. Juiste tijdstip
Wist je dat je planten het beste in de ochtend water kunt geven? De planten zijn dan namelijk nog koel. Vooral op warme zomerdagen vindt jouw plant het niet fijn om koud water over zich heen te krijgen. De plant raakt dan als het ware in een shock wat ervoor kan zorgen dat hij gele bladeren krijgt of bladeren gaat verliezen.
5. Beter te weinig dan te veel
De meeste planten kunnen wel tegen een stootje. Het is daarom ook niet erg dat je ze iets laat uitdrogen voordat je ze voorziet van nieuw drinken. Je kunt de planten zelfs beter iets te weinig water geven dan te veel. Te veel water kan namelijk zorgen voor wortelrot. Heb je per ongeluk te veel water gegeven? Dan kun je een tampon in de potgrond drukken die het overtollige water opzuigt. Er bestaan trouwens wel planten die van natte voeten houden, waaronder de venusvliegenvanger.
Veelgestelde vragen
Hoe vaak jij jouw planten water moet geven, licht aan de plant zelf. De ene plant wil iedere dag water, de andere maar een keer per maand. Verdiep je daarom in de behoeften van de plant zelf.
Als je te veel water geeft, kunnen je planten dood gaan. Vooral als het water niet kan weglopen is de kans op wortelrot groot: de wortels zullen rotten door het vele water, waardoor de plant ook zal afsterven.
Regenwater bevat minder mineralen zoals minder kalk, wat beter is voor jouw planten.